zaterdag 21 maart 2009

Hotel- & Bakkerijschool Gent valt driemaal in de prijzen

Op vrijdag 13 maart viel de Hotel- & Bakkerijschool Gent tweemaal in de prijzen op de 16de editie van de prestigieuze wedstrijd ‘Jacques Saey 2009’. Dit is een jaarlijkse wedstrijd van hoogstaand niveau voor scholen, die wordt ingericht door het IEG Ceria uit Brussel in samenwerking met verenigingen uit de (banket)bakkerij-, chocoladebewerking en confiseriewereld. Er vielen prijzen te verdienen in twee disciplines: chocoladebewerking en suikerbewerking. In beide categorieën behoorde de Hotel- & Bakkerijschool Gent tot de winnaars.

Tom D’Hooge van 7BBC kaapte de eerste plaats weg met zijn prachtig chocoladestuk. Abderrahim Laachir van 6BBC werd derde met een mooi suikerstuk. Beide leerlingen hebben enorme veel vrije tijd opgeofferd om te trainen. Dit gebeurde onder het deskundig oog van Hendrik Mesuere en Roland Van Renterghem, die allebei leerkrachten zijn van de afdeling Bakkerij van de Hotel- & Bakkerijschool Gent. Elke school mocht 2 leerlingen inschrijven per discipline. Na het indienen van het schriftelijk dossier werden er zeven scholen geselecteerd voor chocolade en vijf scholen voor suiker.

Op de wedstrijd zelf diende elke leerling volledig zelfstandig te werken in een volledig afgesloten lokaal. Hier moesten ze in acht uren hun stuk opbouwen, startend enkel en alleen met de grondstoffen. Er mocht niets voorbereid zijn en tijdens deze acht uren mochten ze met niemand contact hebben. Het is de eerste maal dat de Hotel- & Bakkerijschool Gent heeft deelgenomen en ze heeft meteen haar visitekaartje achtergelaten. De wedstrijdjury bestond immers uit topmensen uit de banketwereld. Het ging meestal om chefs of eigenaars van tophuizen in Brussel, maar ook om mensen die zelf hadden deelgenomen aan de wereldkampioenschappen chocolade- en suikerbewerking in Las Vegas. Ongetwijfeld heeft de Hotel- & bakkerijschool Gent bij hen een positieve indruk nagelaten.

Op maandag 16 maart nam de Hotel- & Bakkerijschool Gent ook deel aan de finale van de wedstrijd ‘De smakelijkste klas 2009’. Dit is een wedstrijd georganiseerd door het trendsettende magazine Culinaire Ambiance in samenwerking met zuivelproducent Debic. Ook deze wedstrijd is er een voor scholen. Deze keer verdedigden 14 scholen hun kleuren op de finale die plaatsvond in de prachtige abdij van Herckenrode te Hasselt. In de categorie ‘Nagerechten’ kaapte de Hotel- & bakkerijschool Gent de eerste plaats weg met het nagerecht ‘Le riz en rose’ van Monica Van Hoecke en Stijn Robaeyst. Dit zijn beiden leerlingen van het 6de jaar TSO Brood en Banketbakkerij. Hun mentor was Werner François, leerkracht van de afdeling Bakkerij. ‘Le riz en rose’ is een dessert op basis van rijst. Het is een combinatie van warm en koud, zoet en lichtzuur, zacht en krokant, traditie en vernieuwing. Te midden van die contrasten maakt men een unieke combinatie van roos en mango. Een decor in getrokken suiker met een versiering in bladgoud zorgt voor de frivole toets. Net voor het dessert wordt opgediend, wordt er natuurlijke geur van rozen verneveld zodat ook de reukorganen bij het dessert betrokken worden. Monica en Stijn haalden met hun overwinning het nieuws op VTM.

Dezelfde leerlinge, Monica Van Hoecke was enkele weken ook al in de prijzen gevallen op de wedstrijd ‘Coupe Ter Groene Poorte’. Hier veroverde ze samen met medeleerling Jonas Van Marcke een derde plaats. Alle winnende stukken zijn te bekijken op de openklasdag van de Hotel- & Bakkerijschool Gent op zaterdag 28 maart 2009, van 10 tot 17 uur in de Lange Violettestraat 12, 9000 Gent. De leerlingen zullen er nogmaals hun creaties maken voor de ogen van het publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten