vrijdag 6 maart 2009

Gentse politiechef geschorst na drankmisbruik

Kunst politie 21 Peter De Wolf, sinds 1 oktober de nieuwe Gentse politiechef, heeft geknoeid met een PV dat opgesteld naar aanleiding van een incident aan de Gentse Watersportbaan. De nacht van 6 op 7 februari had de wagen van de korpschef een aanrijding, de korpschef verklaarde dat hij niets met het ongeval te maken had. Nu blijkt dat De Wolf in dronken toestand een aanrijding met een geparkeerde wagen had. Een vrouwelijke officier verklaarde toen dat zij achter het stuur zat en deed de alcoholtest in zijn plaats.

De Dienst Intern Toezicht gaf De Wolf gelijk: hij lag in zijn bed toen het ongeval gebeurde. Maar de geruchten bleven aanhouden. Peter De Wolf zou met de vrouw, die ook politiecommissaris is, een relatie hebben. Het vermoeden rees dat onderzoek van Intern Toezicht vervalst was. Tijdens een verhoor door het Comité P en de procureur ging Peter De Wolf door de knieën. Zowel de politiechef als de vrouw die zogenaamd aan het stuur zat, worden verdacht van valsheid in geschrifte. Ze riskeren nu zes maanden tot tien jaar cel. De Wolf wordt nu verdacht van vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode. Bij het onderzoek van Intern Toezicht zou ook de normale procedure niet zijn gevolgd.

Schietecatte Burgemeester Termont nam zijn verantwoordelijkheid op: De Wolf, de vrouwelijke politiecommissaris en een verantwoordelijke van de Dienst Intern Toezicht werden voor vier maanden geschorst. Vandaag bood gemeenteraadslid Ann Schiettekatte (Sp.a) haar ontslag aan. Zij was bevriend met de Gentse politiechef en heeft een valse verklaring afgelegd: "Ik heb een menselijke fout gemaakt. Ik handelde zoals ik dacht te moeten doen naar echte vrienden toe. Ik neem ten volle mijn verantwoordelijkheid op en heb mijn ontslag ingediend bij de burgemeester". Guy Reynebeau volgt haar op als gemeenteraadslid. Of er nog meer personen bij betrokken waren moet de komende dagen duidelijk worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) wil dat er streng opgetreden wordt: “Er werken 37.000 mensen bij de politie en jammer genoeg zit daar af en toe een rotte appel tussen. Die moeten er uit. De slagkracht van de politie staat of valt met normen en waarden zoals integriteit en geloofwaardigheid”. Hij betreurt het gebeuren en hoopt dat de werking van de deontologische commissie in de toekomst dergelijke schandalen kan voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten