donderdag 5 maart 2009

Frida Duverger in galerie LINK.

Frieda Frida Duverger studeerde schilderkunst en grafiek aan de Koninklijke Academie te Gent. In 1960 schrijft haar docente Marie De Keyser:’ Toen ik de schilderijen van Frida Duverger voor het eerst zag, was ik verwonderd en verheugd over zoveel poëzie en schoonheid en wist toen dat er een echte kunstenaar was opgestaan.’ Ondertussen werkt Frida Duverger al 50 jaar in stilte aan een opmerkelijk oeuvre bestaande uit schilderijen, grafiek en keramiek. Ze stelde regelmatig tentoon in groepsverband zowel in binnen- als buitenland (o.a. in Sint- Petersburg, Rusland, 1998) maar het is lang geleden dat ze nog een solotentoonstelling had. Liever liet ze het tumult van de kunstscène aan haar voorbijgaan om verder te evolueren als ze er klaar voor was.

Frida Duverger beschikt over een sterke mate van verwondering. Haar werken baden in een sfeer van droom en werkelijkheid. Mensen, dieren en voorwerpen ontmoeten er elkaar dankzij haar gevoelige en speelse verbeelding. Haar werk is tegelijk helder en geheimzinnig. Ze doet omtrekken verdwijnen, heft de zwaartekracht op, goochelt met ruimte en tijd. Bij haar groeit elke vorm en gestalte uit kleur op bijna abstracte wijze, d.w.z. enkel bepaald door de onderlinge verhoudingen van de vlakken. Haar werk is intimistisch, haar kleurgebruik zeer genuanceerd. Met een grote openheid voor haar innerlijke wereld schildert ze haar directe omgeving en toont ze ons de poëzie van het alledaagse. Met haar werk durft ze nog pleiten voor schoonheid. Frida Duverger toont ons een werkelijkheid die we zelf nooit hadden kunnen dromen.

Ter gelegenheid van haar 70e verjaardag opent op zondag 8 maart een uitgebreide tentoonstelling in galerie Link, Blekersdijk 39 te Gent. Tegelijk wordt de monografie verschenen bij uitgeverij Snoeck, voorgesteld aan het grote publiek. Het is een prachtig boek met 96 illustraties in kleur. Filosoof Willem Elias schreef hiervoor een essay. Uitgeverij Snoeck, Gent. Softcover met flappen, 96 illustraties in kleur, 28 euro.

Vernissage zondag 8 maart om 16 uur, tentoonstelling van 8 tem 29 maart. Za, zon- en feestdagen van 14u tot 18u 30 en na afspraak Tel: 09 223 59 42 galerielink@skynet.be


Ingrid De Volder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten