zaterdag 28 maart 2009

Gent, Poppenspelstad

Poppenspe l02Het Gentse Departement Cultuur wil in samenwerking met de vzw Europees Figurentheater Centrum (EFTC) het poppen- en figurentheater in Gent extra voor het voetlicht plaatsen. Het EFTC is sinds jaren in Gent gevestigd en organiseert jaarlijks twee festivals, het International Puppetbuskersfestival tijdens de Gentse Feesten en een indoor Figeuro festival in de wintermaanden. Daarnaast treden maandelijks binnen- en buitenlandse figurentheatergroepen in het centrum op. Het EFTC is daarom de logische partner om de programmatie en co√∂rdinatie op zich te nemen van het project ‘Gent, Poppenspelstad’.

Op zondag 29 maart geeft Marc Beuten ( Poppentheater Pierewiet Wijnrood, Assebroek) om 11 uur de aftrap op de Kouter. Van daaruit vertrekt een wandeling naar het Sint-Baafsplein waar om 12 uur Cie des Chemins de terre (Verviers) optreedt. Om 13 uur kan men op de Groentenmarkt Teatro Golondrino (Frankrijk) met zijn draadpoppen bewonderen. Dan trekt de stoet naar de Vrijdagmarkt waar om 14 uur Robert Boudzinc met Compagnie Fil à Patte (Rijsel) optreedt. De tocht eindigt om 15 uur in het EFTC in de Trommelstraat. Marten Lierman, poppenspeler uit Brugge, die de ganse tocht leidt speelt er als laatste. In april, mei, juni en augustus volgen dan telkens op zondag twee voorstellingen per plein.

Nog in april neemt het EFTC gedurende twee weekends deel aan de tweede editie van het ‘Feest van de Gouden Rijder’. Het FEEST VAN DE GOUDEN RIJDER wordt georganiseerd van 18 tot en met 25 april 2009. De avondactiviteiten vinden plaats in het Gravensteen. Door concerten, lezingen, debatten en proeverijen verdiepen we onze kennis van de 14de eeuw. Er is ook een dagprogramma, met onder meer een boottocht, evocaties en gidsbeurten in het Patershol, waar enkele restaurants historische gerechten aanbieden.

In juli is er het bekende ‘International Puppetbuskersfestival’ tijdens de Gentse Feesten. In het kader van het Landjuweelfestival in november ten slotte, wordt door het EFTC in samenwerking met de VZW Open Doek en met steun van de Stad Gent, ook opnieuw een luik figurentheater uitgewerkt. Liefhebbers van poppen- en figurentheater, maar ook al wie er op een leuke manier kennis wil mee maken, komt dus een heel seizoen lang aan zijn trekken in Gent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten