vrijdag 20 februari 2009

Provincie Oost-Vlaanderen wint Prijs Duurzame Energie Europa 2009

De Provincie Oost-Vlaanderen en Mobiel 21 vzw winnen de Sustainable Energy Europe Award 2009 (Prijs Duurzame Energie Europa 2009) in de categorie promotie, communicatie en educatie. Ze werden bekroond met deze prijs voor het project 'CONNECT', developing and disseminating excellent mobility management measures for young people. CONNECT is een initiatief om meer duurzaam mobiliteitsgedrag te promoten bij kinderen en jongeren in Europa. De Provincie Oost-Vlaanderen geeft financiële steun aan het project en werkt het mee uit in een aantal Oost-Vlaamse scholen. Uitvoerder van het project is Mobiel 21 vzw. Deze vzw coördineert ook het internationale luik. Het project loopt immers niet enkel in België. Het is ook actief in acht andere Europese landen: Oostenrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Bulgarije, Hongarije, Griekenland en Italië. In België loopt dit project enkel in scholen in Oost-Vlaanderen.

De Sustainable Energy Award wil de aandacht vestigen op de beste projecten en de partners die de meeste erkenning verdienen volgens de internationale jury. Deze Award kadert in de campagne Duurzame Energie Europa van de Europese Commissie die gericht is op het vergroten van het publieksbewustzijn en het stimuleren van het gebruik van duurzame energie in Europa. Uit een totaal van 251 kandidaten werden voor deze editie 25 genomineerden gekozen in 5 categorieën (Sustainable Energy Communities, Market Transformation, Promotional, Communication and Educational Actions, Demonstration and Dissemination Projects, Cooperation Programmes). De jury prees het project CONNECT voor het opzetten van nieuwe mobiliteitscampagnes waarbij leerlingen en studenten centraal staan en waarbij een hoge herhalingsfactor ervoor zorgt dat het achterliggende idee van duurzame verplaatsingswijzen een steeds groter draagvlak krijgt. Ook de realisatie van een partnershap met een uitgebalanceerde spreiding over Europa waarin de aanwezigheid van nieuwere lidstaten prominent is, werd zeer gewaardeerd.

In 2008 namen dankzij het CONNECT project niet minder dan 15.854 kinderen uit 76 basisscholen over 9 Europese landen deel aan een vernieuwde verkeersslangcampagne (Sam de Verkeersslang). Hierbij leren kinderen veilig en milieuvriendelijk naar school gaan. De campagne bestaat uit een spel aangevuld met een inhoudelijk aanbod over verkeer en mobiliteit. Tijdens de actie was er een stijging van 16 % meer duurzaam vervoer dankzij wandelen, fietsen, openbaar vervoer en carpool. Dat was goed voor een besparing van ruim 150 000 autokilometers en ongeveer 25 000 kg minder CO2.

Tijdens het schooljaar 2008-2009 wordt er verder gewerkt aan acties voor de basisscholen. Voor de secundaire scholen werd de campagne ECO-TRIPPER gelanceerd. Deze campagne is nieuw voor Vlaanderen. Ook hierin staan duurzame verplaatsingswijzen centraal. De jongeren zijn momenteel bezig met het opmaken van eigen videocampagnebeelden. Drie slogans staan centraal in de ECO-TRIPPER-campagne: 'one car less', it's up to us' en 'I'am an eco-tripper'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten