vrijdag 20 februari 2009

Karnaval Ledeberg viert Diversifieste.

affiche 2009 In het weekend van 6, 7, 8 en 9 maart viert Ledeberg weer naar hartelust karnaval. Een Plateaushow met Duitse inbreng op vrijdag, een karnavalstintje voor senioren, een multicultureel lintje en de grootste karnavalstoet van de Gentse regio zijn dit jaar de meest opvallende elementen van dit grandioos volksfeest. Het overkoepelend thema voor de Ledebergse karnavalviering 2009 Diversifieste slaat werkelijk op alles. Organisator Patrick Van Damme: “Creativiteit en fantasie vieren hoogtij tijdens de Ledebergse karnavalstoet. De Ledebergenaars zijn trots op hun eigen wagenbouw waar ze in hun enthousiasme in soms moeilijke omstandigheden aan werken”.

Diversiteit staat voor de verschillen die er zijn tussen individuen in onze samenleving, tussen culturen, tussen levenswijzen, tussen manieren van feestvieren. Karnaval Ledeberg wil het aspect diversiteit verder uitbreiden van de multiculturele diversiteit naar rijk en arm, eerlijk en oneerlijk, actueel en historisch, Ledeberg en Gent, Vlaanderen en Wallonië. Met andere woorden: Diversifieste speelt in op actuele toestanden. De Ledebergse wagenbouwers trekken nog meer dan anders de actuele kaart en spelen in op een aantal hot items, gaande van lokaal tot internationaal niveau.

carnaval(2008)79 Eén van de opmerkelijke bijdragen aan de stoet is de praalwagen waar bewoners van het Seniorencentrum De Vijvers plaats nemen. De deelname van de senioren wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van het OCMW, het seniorencentrum De Vijvers en Karnaval Ledeberg. Een dergelijk initiatief waarbij rusthuisbewoners een actieve rol spelen in een karnavalstoet was in 2008 een première voor Vlaanderen. Het enthousiasme bij de bewoners van de Vijvers voor het jaarlijkse seniorenkarnaval 2008 was laaiend, en dat dankzij de Ledebergse karnavalverenigingen. OCMW voorzitter Geert Versnick: “Het initiatief kadert in de trend om rusthuisbewoners zo veel mogelijk te laten deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten in de deelgemeente”.

Op uitnodiging van het Organisatiecomité Karnaval Ledeberg is het “Männerballet Die Biebricher Waden” uit de Gentse zusterstad Wiesbaden voor het tweede jaar te gast op het Ledebergse karnaval. “Männerballetten” zijn een typisch verschijnsel van het karnaval van het Rijnland. Deze groepen brengen humoristische parodieën ten tonele op de meest verscheiden soorten muziek. De mannen zijn vaak (maar zeker niet altijd) in komische vrouwentenues gekleed. Natuurlijk verzorgen de Duitse gasten op vrijdag een optreden tijdens de 17de Plateaushow en nemen ze ook deel aan de stoet op zaterdag. Feit is zeker dat ze opnieuw voor ambiance zullen zorgen.

Het Organisatiecomité Karnaval Ledeberg vzw blijft zich samen met de 11 Ledebergse karnavalverenigingen volledig inzetten om het peil van de karnavalviering te kunnen handhaven. Organisator Patrick Van Damme: “We zijn er in Ledeberg toch weer in geslaagd een programma op poten te zetten dat mag gezien worden. Zoals andere jaren heeft het stadsbestuur het initiatief ondersteund. Dit gebeurde, naast de gebruikelijke toelage, vooral met het ter beschikking stellen van logistieke steun. Ook de morele steun die we mochten ondervinden van schepen Decaluwe en de dienst Feestelijkheden was voor ons belangrijk”.

Het accent blijft in Ledeberg liggen op de eigen wagenbouw. De Ledebergse verenigingen bouwen zelf en kopen geen wagens over van verenigingen uit andere gemeenten. Door de stoet voor het grootste deel met eigengebouwde wagens te vullen blijft het Ledebergse karnaval uniek voor de Gentse regio. De wagenbouwhal, die door het stadsbestuur ter beschikking gesteld wordt, was dit jaar weer de uitverkoren plek voor de creatieve ontboezemingen van de Ledebergse karnavalisten.

Het aangepaste parcours van 2008, met vertrek op Ledebergplein blijft behouden:
Ledebergplein – Ledebergstraat – Pieter Lachaertstraat – Hundelgemsesteenweg – Rondpunt - Jacques Eggermontstraat - Ledebergplein – August Van Lokerenstraat – Brusselsesteenweg – Hoveniersstraat – Edmond Van Horebekestraat - Walstraat – Ploegstraat – Jozef Vervaenestraat - Hundelgemsesteenweg –Ledebergstraat – Doorgangstraat – Langestraat – Hoveniersstraat [eretribune achter de kerk] – Ledebergplein [ontbinding].

Programma karnavalweekend

Vrijdag 6 maart 2009
20 uur: 17de PLATEAUSHOW met Ledebergse karnavalgroepen en met gastoptreden van de Biebricher Waden, een mannenballet uit Wiesbaden (zusterstad van Gent) Feestzaal Dienstencentrum Gentbrugge - Braemkasteelstraat


Zaterdag 7 maart 2009
15 uur: 24ste KARNAVALSTOET
19 uur: VERKLEDE KROEGENTOCHTEN en animatie in de deelnemende cafés

Zondag 8 maart 2009
14.30 uur: kinderkarnavalnamiddag met Kindertheater JEUK en de Grote Jan Pladijsshow, met Jeugdpunt Ledeberg en KSJ Ledeberg in de Parochiale zaal Ledebergplein.
15 uur: Diversifieste Spellekes voor Ledebergse Karnavalgroepen op het Ledebergplein
19.30 uur: BOTERWORP aan Café Bristol (Botermarkt - Hundelgemsesteenweg)

20 uur: Feeërieke FAKKELTOCHT , Langestraat - Hovenierstraat - Ledebergplein
20.15 uur: Feestelijke POPVERBRANDING & VUURWERK op Ledebergplein


Maandag 9 maart 2009
14 uur: RONDGANG VAN DE TRAVO’S in de deelnemende cafés
19 uur: gezellige afsluiter, DAG VAN DE LEVENDE LIJKEN in Zaal Excelsior, Brusselsesteenweg.

carnaval(2008)36 Alle activiteiten, behalve Plateaushow, zijn gratis toegankelijk. Voor de Plateaushow is vooraf aankopen van de toegangskaarten ten zeerste aanbevolen! De kroegentocht langs alle deelnemende cafés start op zaterdagavond vanaf 19 uur. Iedereen die zich geroepen voelt om deel te nemen aan de feestvreugde kan zich naar harte lust verkleden en meegaan in het feestgewoel. Tijdens het karnavalweekend staan rond het Ledebergplein opnieuw diverse foorattracties opgesteld. Link: www.karnavalledeberg.be

Lijst van deelnemers 23ste Ledebergse karnavalstoet

=> De Gentse Belleman - Gent

=> Keizer Christofke I – Ledeberg

=> Keizerin Simonneke I - Ledeberg

=> Reus Abel - Ledeberg

=> Reus Koen Crucke – Ledeberg

=> Dekenij Ledeberg met Miss & Mister Ledeberg - Ledeberg

=> Karnavalgroep Dutsenclub – Ledeberg

=> De Lochtandjuuns - Ledeberg

=> ’t Zieverstroatse - Ledeberg

=> Leute en Plezier - Ledeberg

=> De Boterlekkers - Ledeberg

=> De Buit'nluupers – Ledeberg

=> De Muil’ntrekkers - Ledeberg

=> De Centervrienden – Ledeberg

=> Luckske I – Ledeberg

=> De Tuugangers - Ledeberg

=> Prinsenkamer van Ledeberg – Ledeberg

=> Seniorencentrum De Vijvers – Ledeberg

=> KSJ Ledeberg - Ledeberg

=> KSJ Gentbrugge - Gentbrugge

=> Dekenij Moscou - Gentbrugge

=> 4x4 Club The Maple - Evergem

=> De Peerkes (Lokeren) (gastgroep)

=> De Mikkadoos (Dendermonde) (gastgroep)

=> De Puttendelvers (Assenede) (gastgroep)

=> De Rockets (Tielrode) (gastgroep)

=> De Engelraad (Sint-Amandsberg) (gastgroep)

=> Stedelijke Gentse Karnavalraad (gastgroep)

=> De Kluivers – Orde van De Vette Os – Orde van ’t Verzopen Kalf(gastgroep)

=> Die Biebricher Waden – Wiesbaden (gastgroep)

=> Drumband Blankenberge - Blankenberge

=> Drum- en Showband Adventure – Oostende

=> Real Friends 2000 - Gent

=> Showband Alpason – Ledeberg

=> Turks-Bulgaarse formatie

=> Diverse Prinsen Karnaval en hun gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten