maandag 16 februari 2009

Doornik gaststad voor het Belgisch judokampioenschap Jeugd.

De Schrijver StefanDit weekend was Doornik gaststad voor het Belgisch Kampioenschap Jeugd. De judoka’s die vorige week een plaats konden bemachtigen op het regionaal kampioenschap mochten zich nu meten met de vier besten van Wallonië in hun gewichtscategorie. De jongens beten de spits af, eerst was het de beurt aan de junioren -20 jaar. In de lichtste categorieën konden de Oost-Vlamingen niet doorstoten: Matthias van Styvendael (Berlare) werd zevende in de categorie tot 55 kg, Broekaert Daan (Zele) en Smekens Sander (Zele) stranden op een vijfde plaats respektievelijk in de categorie tot 60kg en de categorie tot 66kg. In de categorie tot 73 kg was het uiteindelijk raak: Neal Coppieters (Berlare), die vorige week regionaal kampioen werd, veroverde nu een bronzen medaille. De categorie tot 81 kg was zoals op de Vlaamse kampioenschappen een Oost-Vlaams onderonsje. Het was De Schryver Stefaan (AK Zele) die de kamp in zijn voordeel mocht beëindigen en de gouden medaille veroverde, zijn tegenstrever Xavier Kuppens (Nazareth) nam genoegen met de zilveren medaille. In de zwaarste categorie van meer dan 100 kg werd Daragas Jonas (Oudenaarde) zevende.

Nadien traden de beloften -17 jaar op de tatami. Bij de lichtgewichten tot 42 kg werd Vancopenolle Thomas (Ronse) knap derde. Zijn clubgenoot De Donder Arne (Ronse) strandde in de categorie tot 46 kg op een vijfde plaats. Katchikaev Adlan (AK Zele) deed wat van hem verwacht werd, hij stootte gedreven door tot in de finale van de categorie tot 50 kg. Op zeven seconde van het einde nam hij opnieuw de bovenhand door zijn tegenstrever te vloeren. Zo was ons tweede gouden medaille voor Oost-Vlaanderen een feit. In de categorie tot 60 kg kon Verla Wesley (Eeklo) ook de finale bereiken en winnen op een overtuigende manier. De categorie tot 66 kg startte veel belovend, aangezien op het Vlaams Kampioenschap het hele podium Oost-Vlaams was gekleurd. Maar het mocht niet baten: de Waalse tegenstrevers waren oppermachtig, de Oost-Vlamingen verloren allen hun eerste kamp en werden naar de herkansingen verwezen, ook hier mocht het niet lukken. Zo strandden Naert Dries (Geraardsbergen) en Dehouck Arnaud (Eeklo) op een zevende plaats, De Riek Wouter (Evergem) en Peelman Toon (Buggenhout) moesten genoegen nemen met een vijfde plaats. In de categoriën tot 90 kg en van meer als 90 kg mocht het ook niet baten voor De Pelseneer Sam (Wetteren-Serskamp) en Kesteleyn Tars (Oudenaarde), zij moesten zich beiden tevreden stellen met een zevende plaats.

Om de zaterdag af te sluiten mochten de jongens van -15 jaar hun grootste troeven uitspelen. Dierickx Robin (AK Zele) en Declercq Thomas (Kruishoutem) mochten het onderling uitvechten voor het brons in de categorie tot 34 kg. In deze kamp kon Thomas het resultaat in zijn voordeel beslechten. Cappaert Ruben (Kemzeke) bereikte vlot de finale in de categorie tot -38 kg. In de finale kon geen van beide judoka’s echt overtuigen en de kamp werd beslist op vlagjes, de uitslag was twee tegen één voor Ruben. Het goud was zo kort bij maar het mocht niet zijn. Robijn Jens (AK Zele) stroomde vlot door de voorrondes tot in de finale van de categorie tot -42 kg, in de finale kon hij met ippon afstand nemen van zijn tegenstrever en de kampioenentitel was binnen. Over naar de categorie tot 60kg, waar opnieuw twee Oost-Vlamingen vochten voor goud of zilver, Breda Kenzo (Kluisbergen) won deze van Demuytere Cody (Drongen). Zijn tweeling broer Jesse moest slechts genoegen nemen met een vijfde plaats in deze categorie. Okk Verschaffelt Tibe (Wachtebeke) strandde in de categorie tot 66kg op een vijfde plaats. Als laatste hebben we De Durpel Jonathan (Herzele) die al zijn kampen, samen met de finale op mooie wijze met “ippon” kon winnen en zo ook de felbegeerde gouden medaille mee naar huis mocht nemen.

Zondag was het de beurt aan de vrouwelijke judoka’s. Bij de junioren -20 jaar in de categorie van boven de 78 kg kon Vereecken Elise (Hamme) de titel van Belgisch kampioen vlot binnenslepen. Claeys Liesbeth (Nazareth) kon in de categorie tot 78 kg geen medaille bemachtigen, ook werd het een tornooi eindigend op een boogscheut van een medaille voor Van Aelst Laurie (Geraardsbergen) in de categorie tot 70 kg, beide judoka’s werden knap vijfde. Billiet Sandrine (Eeklo) kon de finale vlot bereiken na wat mooi grondwerk te hebben laten zien. In deze moest ze haar meerdere erkennen in haar tegenstrevers, en zo moest ze zich tevreden stellen met zilver. Ataç Ilke (Lokeren) vond niet het goede ritme en werd in de categorie tot 48 kg zevende.

Nadien de beloften -17 jaar. Claes Nathalie (Moorsel) in de categorie van meer dan 70 kg moest enkel in de finale het onderspit delven en werd zo tweede. Voor Van der Veen Anouk (Hamme) was het “net niet”, zij werd in de categorie tot 70kg vijfde. In de categorie tot 63kg kon Lize Vlegels haar eerste kamp winnen, maar werd nadien naar de herkansingen verwezen, hierin herpakte ze zich en won het brons. In de categorie tot 57kg werd Saskia Dewit (Oudenaarde) gestopt in de halve finale, ook zij kon via de herkansingen het brons behalen. In de categorie tot 52kg was het opnieuw raak, Leyman Lisa (Kruishoutem) won overtuigend de nationale titel. In de zelfde categorie na verlies van Lisa kon Gansemans Aïno (Deinze) ook nog het brons winnen. In de categorie tot 48kg liet Moors Lien (Eeklo) enkel in de finale een steekje vallen en moest genoegen nemen met het zilver. Cappaert Evelien (Kemzeke) kon bevestigen door al haar kampen overtuigend te winnen en verdiende met glans de titel van Belgisch Kampioene in de categorie tot 44kg.

Als laatste voor dit weekend af te sluiten zijn de cadetten -15 jaar meisjes. In de categorie meer dan 63 kg was de finale nogmaals een Oost-Vlaams onderonsje tussen Devlaminck Yana (Ronse) en Verdurmen Kelsey (Zelzate). Zij behaalden respectievelijk een zilveren en gouden medaille. In de categorie tot 63 kg was het opnieuw raak met een bronzen medaille voor Poppe Valerie (Lokeren). Ook De Schrijver Michelle (AK Zele) behaalde een gouden medaille. De categorie tot 52 kg was goed voor brons voor De Pauw Fibe (Zelzate) en Bonnen Berthe (Waarschoot). Verstraeten Nele (Oudenaarde) eindigde in dezelfde categorie vijfde. In de categorie tot 48 kg behaalde Decraemer Inez (Eeklo) brons. De categorie tot 44 kg leverde ons nog een Belgisch kampioene op, met name Heynze Maxime (Kemzeke), ook vergeten we hier niet De Waele Rani (AK Zele). Dhondt Ilka (Ronse) strandde op een zucht van eremetaal in de categorie tot 40 kg en werd vijfde.