zaterdag 28 februari 2009

30.000e bezoeker Vlaamse wandtapijten

Bezoeker wandtapijten 08Afgelopen vrijdag werd mevrouw Bernadette Joseph in de bloemetjes gezet door de Gentse schepen Lieven Decaluwe. Zij was de 30.000e bezoeker van de tentoonstelling ‘Vlaamse wandtapijten voor de Bourgondische hertogen’ in de Gentse Sint-Pietersabdij. Schepen Decaluwe overhandigde haar een bos bloemen en een prachtig boek over de tentoonstelling. Mevrouw Bernadette Joseph was vergezeld van haar moeder en haar zussen. Ook zij kregen een hapje en glaasje aangeboden, waarna hen een gratis toegangsticket overhandigd werd.

Curator Fernando Checa, directeur van het Prado in Madrid (1996-2001), bracht voor de gelegenheid vijfendertig Vlaamse wandtapijten van de hoogste kwaliteit bijeen, allemaal afkomstig uit internationaal hoogstaande verzamelingen. Het zijn vijftiende- en zestiende-eeuwse juweeltjes van de Vlaamse renaissancekunst. Vooral de Brusselse exemplaren zijn wereldvermaard. De makers van de tentoonstelling zijn erin geslaagd deze prachtige kunstwerken, vervaardigd uit zijde, wol en goud- en zilverdraad, te laten herleven. De monumentale wandkleden leiden de bezoeker binnen in de wereld van het Bourgondische, Spaanse en Habsburgse hof, waar tapisserie├źn stonden voor rijkdom, luxe, prestige en macht.

Wie nog wil kunnen meepraten over deze prachtige verzameling waardevolle kunstobjecten, die in de vijftiende en zestiende eeuw hoger in aanzien stonden dan geschilderde panelen, haast zich best naar Kunsthal Sint-Pietersabdij. Na zondag 29 maart is het immers onherroepelijk gedaan.

Praktisch: toegangsprijs: 8 euro individueel. 6,75 euro voor groepen, senioren vanaf 55, jongeren van 19 tot 26 jaar. Gratis: jongeren tot en met 18 jaar, schoolgroepen en leraren in bezit van een lerarenkaart. Reservaties: tel. 09 269 60 02, fax 09 225 18 14, e-mail info@boekjebezoek.be Website: www.gent.be/spa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten