dinsdag 6 januari 2009

Zesde nieuwjaarsconcert Cantabile Gent.

Messiah_groepCantabile Gent zag het licht op de Sint Paulus parochie te Gent in 1960. Toen vormde Jos Van den Borre het bestaande mannenkoor om tot het gemengd koor Cantabile. Hij slaagde er in om het bescheiden familiekoor op te werken tot een middelgroot koor van professioneel niveau dat een zeer gevarieerd repertoire brengt. Cantabile handhaaft zich in de hoogste afdelingen van de Provinciale Koorzangtornooien van de Provincie Oost-Vlaanderen. In eigen land verzorgde het honderden concerten en uitvoeringen voor Jeugd en Muziek, de VRT en het Festival van Vlaanderen. Het koor neemt ook deel aan grote projecten zoals de Mariavespers van Monteverdi, de Johannespassie en de H-Moll Messe van Bach, het Requiem en Cosi fan tutte van Mozart, de Schöpfung van Haydn, de Oorlog van Benoit, het Requiem van Fauré, het War Requiem van Britten, het concert met filmmuziek van Hans Zimmer en vele andere. In 1995 werd het koor Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en ondernam al verschillende buitenlandse concertreizen.

Sinds kort staat het koor onder leiding van de Britse pianist, dirigent en componist Andrew Wise die sinds 1994 in Gent woont. Hij studeerde in Cambridge en in Londen en was koorleider bij de Vlaamse Opera en bij de Deense Opera in Kopenhagen. Hij dirigeerde het Deense Radiokoor, het Vlaamse Radiokoor, Tivoli's Koncertkoor, het Göteborg Symfoniker, Onafhankelijk Toneel Opera (Rotterdam), Glyndebourne Touring Opera, Den Anden Opera (Kopenhagen), het Valerius Ensemble (Nederland) en Opera Zuid. Op dit moment is hij docent in de vocale afdeling van het Conservatorium Antwerpen en concourspianist van het Internationaal Vocaal Concours Den Bosch.

Op zondag 18 januari presenteert Cantabile zijn zesde nieuwjaarsconcert in de Blauwe Zaal aan de Poel. Het koor brengt werken van Mendelssohn, Mayer, Nees, Anderson, Toussaint-De Sutter, Posman en Vaughan Williams. Dirk Laplasse (tenor), Rebecca Wise (cello) en Jos Van den Borre (piano). Muzikale leiding: Andrew Wise. De inkomprijs bedraagt 11 euro, na het concert wordt u vriendelijk uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie.

Praktisch: zondag 18 januari om 11 uur en 16 uur in de Blauwe Zaal, Muziekacademie Poel 17, 9000 Gent. Inkom 11 euro, 9 euro voor jongeren, groepen en +60. Reservatie op 09/366.58.15 of josvandenborre@skynet.be

Link: www.belg.be en http://www.cantabile.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten