maandag 5 januari 2009

Een computerwereld zonder operating systems?

Google en Adobe maken toepassingen die los staan van het besturingssysteem van de computer. Slaat software een heel andere richting in? En zo ja, wat betekent dat voor bedrijven en consumenten?

De Amerikaanse ICT commentator Neil McAllister neemt Google Chrome als voorbeeld. Die browser bestaat momenteel alleen voor Windows computers, maar hij gebruikt ongeveer niets van Windows, het ziet er ook niet uit als een Windows toepassing en je zoekt tevergeefs naar iconen en werkbalken. De volledige software: downloader, installer, patches en upgrades, loopt op de achtergrond via het web, zonder Windows. Idem voor Adobe AIR. Als je een Adobe AIR toepassing installeert verloopt alles binnen een Adobe user interface. Bijna alles via het web, buiten Windows om. Browserapplicaties die buiten de browser om op het bureaublad gedijen.

Dergelijke techniek is veilig en beter dan elke computergebruiker alles te leren over virus- en andere bescherming, het geeft de softwaremaker een zeer grote onafhankelijkheid. Vooral de CEO van Sun ziet de bui hangen en is bang voor zijn Java toekomst. Het is nog niet duidelijk waar deze evolutie naartoe gaat, maar zeker in de richting van eenvoudiger en veiliger PC's, nieuwe toestellen en gebruiksvormen. Consumenten zullen er snel mee over de baan kunnen. Voor de ICT afdelingen zijn de gevolgen niet zo duidelijk. Zij zullen een lange overgang nodig hebben, omdat zij traditioneel sterk vasthangen aan het operating system van hun keuze. Maar operating systems kunnen snel irrelevant worden. De evolutie is begonnen, en de vraag is wie er klaar voor is.

Bron: http://weblog.infoworld.com/fatalexception

Geen opmerkingen:

Een reactie posten