zondag 4 januari 2009

Help vogels de vrieskou door

Het KMI kondigt een erg koude periode aan met temperaturen flink onder het vriespunt. Vooral dinsdag en woensdag zullen erg koud zijn en ’s nachts kan de temperatuur zelfs zakken tot -9°C. In dit geval is het zoeken naar voedsel de belangrijkste bezigheid van een vogel om te overleven. Daarom roept Vogelbescherming Vlaanderen iedereen op om voedsel en vers drinkwater voor de vogels te voorzien. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40°C hebben vogels zeer veel calorieën nodig, een koolmees eet nu elke dag haar eigen gewicht aan voedsel. Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet direct van de kou, maar een langdurige voedselschaarste verzwakt hen aanzienlijk. De dagen zijn nu erg kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. En door een hoger calorieverbruik geraken hun vetreserves sneller uitgeput. De vogels hebben die reserve nodig om gedurende de koude nachten hun temperatuur op peil te houden. Voeder daarom vroeg in de ochtend en in de namiddag op regelmatige tijdstippen.

De menselijke tussenkomst via een goed uitgebalanceerde en gevarieerde voedering is essentieel voor de vogels. Maar dat voederen moet gebeuren met verstand. Het is nodig om het voedsel in kleine hoeveelheden toe te dienen en op vaste tijdstippen. De veiligheid en de gezondheid van de vogels op de voedertafel moeten bovendien gewaarborgd zijn. Toch heeft te vroeg of te veel voederen geen zin: het trekt alleen maar muizen, ratten en ander ongedierte aan. Dat tuincentra en gespecialiseerde dierenwinkels het jaar rond vetbollen en zo meer verkopen is pure commercie. Bovendien ontmoedigt het trekvogels om zuidwaarts te trekken. Vogels zijn echte opruimers: de larven en de insecten die ze s’winters opeten vallen ons het volgende jaar niet meer lastig. Stop eind februari met voederen: vogels geven die pinda’s en zaden aan hun jongen die te jong zijn om dit vette spul te verteren. Ze sterven er aan of worden te eenzijdig gevoederd, wat hen verzwakt.

Met deze vrieskoude is het ook goed de vogels afdoend ter hulp te komen met zuiver drinkwater. Langdurige vorstperiodes beletten hen namelijk aan water te geraken om hun dorst te lessen: de meeste beekjes, poelen en meren zijn dichtgevroren. Vooral de zaadetende zangvogels kunnen niet zonder drinkwater. Maar ook hier moet je weten wat je doet: als het sneeuwt hoef je geen water te geven. Ook metalen bakjes zijn gevaarlijk: vogels vriezen er aan vast. Ook te veel water is schadelijk: een natte vogel vriest dood. En vergeet niet om het water tijdig te verversen. Ook de voederplank moet regelmatig gereinigd worden. Zieke vogels dragen schadelijke bacillen en besmetten hun gezonde soortgenoten. Te veel vogels op één plek is nooit goed.

Lees alles over het verantwoord voeren van vogels op de website van Vogelbescherming Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten