vrijdag 23 januari 2009

De Wonderfluit: een basisschool voor kinderen die zielsveel van muziek houden

De Stad Gent richt samen met de vzw De Wonderfluit en OVSG een eerste Muziekbasisschool op voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Hier vormt muziek de kern van het pedagogisch-didactisch handelen. De Wonderfluit heeft als doel kinderen met een hart voor muziek de kans te geven zich ten volle te ontplooien. Ze wil hun talenten ernstig nemen en die kindvriendelijk ontwikkelen. In deze basisschool besteden muzikale onderwijzers en muziekpedagogen vijf lestijden per week aan het ontwikkelen van de basisvaardigheden muziek: oefenen van de luistervaardigheid, ontwikkelen van ritmiek, stemvorming en zingen, experimenteren met instrumenten, samenspel speels componeren, muziek vastleggen en kennis maken met alle muziekgenres.

Schepen Coddens: “Er zijn reeds tal van projecten opgestart, maar het is de eerste keer dat zo veel instanties hun steun aan dergelijk project verlenen. Toch gaat het hier niet om een topschool: ieder kind dat interesse in muziek heeft is hier welkom. Wie talent voor muziek heeft krijgt hier alle kansen om dat talent te ontwikkelen”. De lestijden muziek worden ingepast in het weekrooster naast de lestijden taal, wiskunde, wereldoriĆ«ntatie, tweede taal, lichamelijke opvoeding, beeld, drama, bewegen, media en levensbeschouwelijke vakken. Het bereiken van alle eindtermen binnen alle leergebieden is verzekerd.

De school werkt nauw samen met het deeltijds kunstonderwijs (DKO) De naschoolse muziekacademie staat in voor het leren bespelen van een specifiek instrument zoals. piano, viool, fluit, hobo, gitaar, … en het verder verfijnen van de basisvaardigheden die in de Wonderfluit aangeleerd worden. De Wonderfluit maakt als vestigingsplaats administratief deel uit van stadsschool De Toverberg. De school ligt in de Achterstraat in Sint-Amandsberg en start op 1 september 2009.

De school opent haar deuren vanaf 1 september 2009. Ouders die hun kind willen inschrijven melden zich best eerst aan bij de Stad Gent via www.meldjeaan.gent.be van dinsdag 3 tot en met maandag 16 maart. De officiƫle inschrijvingsperiode op de school start dan vanaf dinsdag 17 maart 2009. Voor wie er meer over wil weten, is er op zaterdag 7 maart 2009 in de Handelsbeurs (Kouter 29, 9000 Gent) een instuifdag. Van 13 tot 17 uur krijg men er doorlopend info, in de namiddag is er een familieconcert en om 20 uur stelt folkgroep Kadril zijn nieuwe cd voor.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten