dinsdag 18 mei 2010

Niemand Buitenspel…of toch?

In de aanloop naar de bekerfinale van 2009 kregen alle eersteklasse stadions en het Koning Boudewijnstadion een toegankelijkheidsdoorlichting Het onderzoek was in handen van Enter vzw, in samenwerking met de provinciale adviesbureaus toegankelijkheid (Vlaanderen) en Plain Pied en ANLH (Wallonië). Vervolgens kreeg elke club een rapport met uitgebreid advies over hoe ze de toegankelijkheid van hun stadion kunnen verbeteren. Kort daarop organiseerde Intro samen met de Belgische voetbalbond een persconferentie waarin de resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt en waarin de campagne “Niemand Buitenspel” uit de doeken werd gedaan. Met deze actie wilden we clubs vragen om meer inspanningen te leveren voor hun supporters met een handicap. Tegelijk was dit ook een oproep aan deze supporters om zich op hun beurt te verenigen en zo een sterker signaal te geven aan de club.

Heel wat clubs hebben bouw- of verbouwingsplannen en houden rekening met de toegankelijkheid. De plannen van het nieuwe stadion in Gent zijn daar een zeer mooi voorbeeld van. De nieuwe ruimtelijke verordening maakt ook een aantal aanpassingen afdwingbaar. Helaas zullen deze stadions er morgen nog niet staan en zullen heel wat jaren voorbij gaan vooraleer de nieuwe en vernieuwde voetbaltempels in gebruik worden genomen. Uit de onderzoeksresultaten kunnen we vaststellen dat verschillende clubs inspanningen leveren. In de CristalArena van Racing Genk werd aan het begin van de competitie de nieuwe tribune voor rolstoelgebruikers voorgesteld. Deze strekt zich uit over de volledige lengte van het veld. Westerlo voorziet in ‘t Kuipke een slibvrije ondergrond in de opstelruimte voor rolstoelers. In Kortrijk werd een verlaagde toog geplaatst, zodat rolstoelgebruikers zelfstandig drank kunnen bestellen. Roeselare bracht in het Schierveldestadion kleurcontrasteringen aan voor blinden en slechtzienden en het stadion beschikt over duidelijke toegankelijkheidsinformatie op de website. Ook de blindentribune die RSC Anderlecht en Club Brugge samen met Intro vzw realiseren voor supporters met een visuele handicap, kunnen we alleen maar toejuichen.

En toch, een jaar na het toegankelijkheidsonderzoek, blijkt dat er nog heel veel werk aan de winkel is: er is vaak een gebrek aan duidelijke informatie voor supporters met een handicap. Ook zijn er niet altijd voldoende voorbehouden parkeerplaatsen en zijn de looproutes van parking tot stadion niet obstakelvrij. Een groot probleem blijven ook de zichtlijnen in het stadion. Rolstoelgebruikers moeten vaak plaatsnemen op hetzelfde niveau als het speelveld, waardoor er voor hen slechts één speelhelft zichtbaar is. Daarom wil Intro de oproep van vorig jaar herhalen en in de eerste plaats supporters met een handicap vragen om zich te verenigen. Het is wenselijk dat elke eerste klasse club een eigen supportersvereniging heeft voor personen met een handicap. Zo kan er overleg ontstaan tussen de club en zijn supporters met een beperking, waardoor meer rekening kan gehouden worden met hun specifieke noden. Inmiddels hebben naast KRC Genk en KV Mechelen ook Zulte-Waregem en RSC Anderlecht een supportersorganisatie voor personen met een beperking. Ook Club Brugge is bezig met de oprichting ervan.

De voorbije jaren heeft Intro heel wat initiatieven genomen op gebied van voetbal en toegankelijkheid. Vaak in samenwerking met partners zoals de Belgische Voetbalbond, het SFP (de Supportersfederatie Profclubs) en vzw Open Stadion. We kunnen alleen maar toejuichen dat de zaken bewegen. Maar werken aan toegankelijkheid is een werk van lange adem. We mogen dan ook zeker niet euforisch worden, want een structurele toegankelijkheid van het Belgische voetbal is nog lang geen feit. Meer info over Intro vzw: www.intro-events.be


Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten