maandag 21 december 2009

Hou het voetpad voor de eigen woning sneeuwvrij!

Sinds donderdag 17 december ligt het land onder een dik sneeuwtapijt. Voor de ene een lust, voor de andere een echte last. De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen van Stad Gent is daarom ook voltijds in de weer om de stadswegen sneeuw- en ijzelvrij te maken en te houden. Geen evidentie in deze winterse tijden. De prioriteit van de dienst zijn wegen waar openbaar vervoer loopt, bruggen, hellingen en ziekenhuisomgevingen. Ook worden alle bewoners opgeroepen om steeds de stoep voor de eigen woning of het eigen gebouw sneeuw- en ijsvrij te houden. Want de bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele ongevallen op hun stoep.

De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen houdt voortdurend het weer in de gaten. Dat gebeurt door een goede samenwerking met Meteo Services, waardoor de dienst op de hoogte gehouden wordt van de weersomstandigheden in de regio. Op de website volgt de dienst op grafiek en op bewegend beeld de situatie op de voet. Daar kunnen de beslissingen op afgestemd worden. Prioritaire wegen hebben uiteraard voorrang. Dat zijn wegen waar openbaar vervoer rijdt. Daarnaast is er ook extra aandacht voor bruggen, hellingen en de omgeving van ziekenhuizen. Fietspaden worden eveneens gestrooid alsook de fietsbruggen en onderdoorgangen. Momenteel wordt er op volle kracht gewerkt. Ook in de deelgemeentes is men volop aan het strooien. Toch zijn er een aantal locaties waar er niet gestrooid wordt. Het gaat hier om verkavelingen en priv├ęterreinen. De Provincie en het Gewest zorgen voor het strooien op hun eigen wegen, via een private strooidienst.

De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen wordt overstelpt met vragen om het voetpad vrij te maken. Nochtans is het vrijhouden van het voetpad voor de eigen woning een wettelijke verplichting voor alle bewoners. Vandaar een warme oproep aan iedereen om steeds de stoep voor de eigen woning of het eigen gebouw sneeuw- en ijzelvrij te maken. De sneeuw mag op de rand van het voetpad geveegd worden. Rioolmonden, straatgoten en bushaltes moeten wel steeds vrij blijven. Mensen die zelf willen strooien, kunnen strooizout kopen in warenhuizen of doe-het-zelfzaken. Strooizout mag echter niet gebruikt worden wanneer er bomen in de omgeving staan. Een bewoner of de eigenaar van een gebouw waar een stoep ligt die niet sneeuw- of ijzelvrij is, is zelf verantwoordelijk voor eventuele ongevallen die daardoor ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen