maandag 9 november 2009

Theater STAM wint 73ste Landjuweeltornooi

Landjuweel 9000 (35)Theater Stam uit Oudenaarde werd in het Gentse NTG bekroond tot winnaar van het 73ste Landjuweeltornooi, dé prijs voor het beste amateurtoneel in Vlaanderen. STAM werd winnaar met "Kasimir en Karoline" van Horvath in een regie van Domien Van Der Meiren. Volgens de jury evoceert de voorstelling het morele, emotionele en filosofische vacuüm waarin nationalisme en fascisme kunnen kiemen en tieren. Omringd door een heel sterk collectief, in een helder regieconcept en in een heel functionele scenografie wandelden de antagonisten door de doffe ellende van de Duitse crisisjaren dertig.

Aan het landjuweel is een prijs van 750 euro verbonden. STAM kreeg de prijs uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege. Alle deelnemende gezelschappen mogen ook deelnemen aan het volgende theaterfestival in 2010. Daarnaast werd ook de winnaar van het derde Landjuweel voor Figurentheater bekend gemaakt. Deze prijs ging naar het gezelschap GOLEM met de voorstelling Wassillissa. Deze blonk uit door de gestileerde, uitgekiende scenografie. De jury prees deze productie voor de eenvoudige, krachtige beelden, voor sierlijkheid en sfeer. De SABAM prijs voor beste productie van een Vlaamse auteur aangesloten bij SABAM, ging naar Hofpoortteater Elckerlijc met ‘Napels zien en sterven’. De eervolle vermelding voor het figurentheater ging naar Stangpoppentheater Kütjük met de voorstelling ‘Donquichotterie’.

Landjuweel 9000 (32) OPENDOEK, de organisator van het Landjuweel, is tevreden over het voorbije festival. Het amateurtheater bewijst hiermee nog altijd zeer populair te zijn bij het grote publiek en tegelijkertijd kwalitatief hoogstaande producties te brengen. Minister van Cultuur Joke Schauvliege wees op het belang van het amateurtheater en beloofde deze sector te blijven ondersteunen. “Het is niet waar dat er stof ligt op het amateurtheater. Er heerst een mooie, nieuwe en vooral jonge dynamiek die dankzij OPENDOEK tot ontwikkeling komt. Dit festival is daar zeker een bewijs van”, aldus minister Schauvliege. Zij vervolgt: “Ik geloof heel sterk in deze sector. Zelfs in een tijd van beperkte middelen wil ik er in blijven investeren. 25.000 actieve beoefenaars van amateurkunsten kun je als Vlaamse Regering niet in de kou laten staan”.

Gezelschappen die er in 2010 willen bij zijn en zich willen voorbereiden kunnen nu al contact leggen via www.opendoek.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten