donderdag 12 november 2009

Regie der Gebouwen opent gerenoveerde cellenvleugel in gevangenis Doornik.

Vandaag, 12 november, wordt een volledig gerenoveerde cellenvleugel in de gevangenis van Doornik officieel geopend in aanwezigheid van minister Didier Reynders en minister Stefaan De Clerck. De gerenoveerde vleugel bevat 88 cellen; de gevangenis van Doornik kan 180 gedetineerden opvangen. De provincie Henegouwen heeft drie gevangenissen: Bergen, Jamioulx en Doornik. De gevangenis te Doornik werd gebouwd tussen 1868 en 1871 en is van het type Ducpétiaux. Het bestaat uit een centrale observatiekern met drie cellenvleugels waarin ook ruimte is voorzien voor de administratieve diensten van de gevangenis. De gevangenis biedt onderdak aan een vijftigtal verdachten en een honderdtal veroordeelden. Met de heropening van de gerenoveerde vleugel kan de instelling 180 gedetineerden opvangen. Dankzij de renovatie worden de leef- en werkomstandigheden van zowel het personeel als de gedetineerden verbeterd.

De grootste ingreep bij de renovatie was de plaatsing van gewapende betonplaten tussen de drie verdiepingen die voorheen één open centrale ruimte hadden. Vroeger waren de cellen bereikbaar via metalen loopbruggen waardoor het personeel zich niet efficiënt kon verplaatsen. Er was ook een gebrek aan akoestische afscheiding: als er ergens tumult uitbrak verspreidde het zich over het ganse blok. De verdiepingen werden van elkaar gescheiden waardoor het personeel zich nu vrijer en vlugger kan verplaatsen. Het is nu ook mogelijk om bepaalde delen van de gevangenis te isoleren, men kan bijzondere leefregels uitwerken, een progressief regime invoeren en de gevangenisstraffen kunnen zo veel mogelijk geïndividualiseerd worden. De gerenoveerde vleugel heeft 88 cellen en 3 strafcellen.

In het verlengde van de cellenvleugel werd een bijgebouw opgericht. Hierin bevindt zich de noodtrap, een observatielokaal, een strafcel en een consultatielokaal. Het bijgebouw kenmerkt zich door zijn gebogen gevel. Een groot raam met traliewerk in het centrale gedeelte zorgt voor natuurlijke lichtinval in de interne circulatiezones. Naast de renovatie van de cellenvleugel werden ook de toegangswegen voor de brandweerwagens aangepast. Voortaan kunnen zij zonder probleem de verschillende cellenvleugels bereiken. Een nieuwe uitgangssas biedt een gemakkelijke uitweg aan het zwaar vrachtvervoer. In de nieuwe medische voorpost kunnen de eerste zorgen worden toegediend aan de gewonden na een oproer of brand in afwachting van de komst van de hulpdiensten. Volgend jaar worden er nieuwe werkplaatsen gebouwd. Er wordt eveneens een opslagplaats met loskade, een oprit en kantoorruimtes voorzien. De werken starten in het eerste trimester van 2010 en zullen in 2011 beëindigd worden. Deze werken worden begroot op 2,5 miljoen euro.

Technische fiche
Architect: Regie der Gebouwen (Stéphane Berger)
Algemeen aannemer: GALERE N.V.
Vervaardiging van veiligheidsschrijnwerk: CAD Justitie
Totale oppervlakte vleugel B en bijgebouw: 3 500 m²
Kostprijs renovatie vleugel B: 3, 3 miljoen euro
Kostprijs sas, medische voorpost en brandweergang: 969 400 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen