maandag 9 november 2009

Nieuwe sporthal in de Gentse Leopoldskazerne

De sportdienst van de Stad Gent heeft er sinds kort een sporthal bij. De afgelopen maanden werd de bestaande sportinfrastructuur van de Leopoldskazerne omgevormd tot een volwaardige competitiesporthal. Ook werd de oude turnzaal omgevormd tot een cafetaria die aan moderne exploitatievereisten voldoet. Het gebouw zit wat verscholen achter de vroegere kazernemuren, maar is vanaf heden gemakkelijk bereikbaar via een nieuwe toegang langs de Kunstlaan. Schepen Christophe Peeters : “Sinds 2001 gebruiken clubs en scholen de sporthal van de Leopoldskazerne. Het was minister Flahaut die besliste om de sportinfrastructuur van militaire gebouwen open te stellen. De opzet was een betere band te creëren met de bevolking en ook bij te dragen tot een verbetering van de algemene conditie”.

Clubs en scholen gaven hun gewenste uren door aan de Sportdienst en sloten met de patrimoniumdienst van het leger een concessieovereenkomst op seizoensbasis af. In 2002 werden met het leger ook de gesprekken gestart om de aanpalende blokken rond de sporthal een andere bestemming te geven. Het Ministerie van Defensie stemde in met een culturele bestemming en Het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) en het depot van het Design museum Gent werden er gehuisvest. In september 2009 kocht de Stad Gent de volledige site inclusief de sporthal. Hierdoor loopt sinds 2009 ook de toewijzingsprocedure zoals bij de andere stedelijke sporthallen en zwembaden.

Nog voor de aankoop van de site was het al duidelijk dat de Stad Gent zou moeten investeren om bepaalde renovatiewerken uit te voeren. Er waren voornamelijk problemen met de dakstructuur en de accommodatie was ook niet geschikt voor competitiesport, er waren geen scheidsrechtercabines, er was geen EHBO lokaal en zo meer. De werken werden opgevat in twee fases om de normale werking van clubs en scholen zo weinig mogelijk te belemmeren. Op zeer korte tijd werd werk gemaakt van een nieuwe dakbedekking met moderne lichtstraat en werd een nieuwe verlichting van 600 lux geïnstalleerd. Daarnaast zorgden diverse andere werken ervoor dat de accommodatie thans gedeeltelijk toelaat om in optimale condities te sporten. De werken in de tweede fase, die aanvangt in mei 2010, zullen het comfort van bezoekers, atleten en scheidsrechters optimaliseren. Om dit alles te realiseren zal echter nog kort op de bal moeten gespeeld worden, want de competitie 2010-2011 zal er vlug zijn.

Op 1 september vatte basketbalclub Jeugd Gentson de competitie 2009-2010 voor de +12 jarigen aan in de sportzaal van de Leopoldskazerne. Dat is een schitterende zaal die uitermate geschikt is voor wedstrijden op hoog niveau. Dankzij de steun van de Sportdienst en het Departement Facility Management is het voortbestaan van de landelijke wedstrijden verzekerd. Jeugd Gentson is een begrip in de wereld van het Vlaamse basketbal. De basketclub telt 28 ploegen en barst uit haar voegen. Bovendien groeiden de Dames A door naar 1e Nationale, het hoogste niveau. Dit alles is het resultaat van een weldoordacht sportief beleid. Jeugd Gentson wil jongeren zoveel mogelijk kansen bieden om zich via de basketsport te ontplooien tot gezonde, sociale en ruimdenkende adolescenten. Jeugd Gentson blijft investeren in een kwalitatieve basketopleiding voor iedere speler, jongens én meisjes. Iedereen krijgt de kans om het hoogst haalbare niveau te behalen, individueel en op ploegniveau. Jeugd Gentson is niet alleen de grootste basketclub van Oost-Vlaanderen, maar ook een van de meest succesvolle Oost-Vlaamse clubs van het afgelopen seizoen.

Door de toename van het aantal spelers werd Jeugd Gentson het slachtoffer van haar succes. De sportzaal van de stedelijke Bollekensschool deed jarenlang dienst als thuisbasis voor alle wedstrijden zodat de zaal al snel overboekt was. Een extra zaal was geen overbodige luxe. Ook onderging de zaal de nodige aanpassingen maar bleef te krap voor landelijke wedstrijden. De sportzaal van de stedelijke Bollekensschool blijft wel nog uitstekend dienst doen voor competitiewedstrijden voor -12 jarigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten