De VZW Intro maakt evenementen, culturele voorstellingen, festivals en sportmanifestaties toegankelijk voor mensen met een handicap. Organisatoren krijgen advies op maat en ondersteuning in de praktische opbouw van hun evenement ten behoeve van mensen met een of andere handicap en voor mensen met autisme. De vzw Intro kreeg te horen dat de Nationale Loterij niet langer financieel tussenkomt in het project ‘Festivals voor iedereen’, dat al drie jaar wordt gesubsidieerd. De Nationale Loterij nam eind juni de beslissing om de subsidies voor Intro af te bouwen: van 385.000 euro nu tot 75.000 euro in 2011. Die beslissing is hard aangekomen.
Bart Parmentier van Intro: “Dit is een lelijke streep door de rekening, we waren net zo goed bezig. We zijn zes jaar geleden begonnen met ons project. Dit jaar staan we tweehonderd festivals bij. Er komen steeds meer bezoekers met een handicap omdat die nu niet meer moet zoeken naar een bredere doorgang of een verhard wegje op een wei waar ze met de rolstoel door kunnen, of naar een verhoogd podium waar ze de artiesten beter kunnen zien. In een rolstoel zit je veel lager, dat snappen veel mensen niet”.
Organisatoren werkten vaak mee omdat ze wisten dat de nodige aanpassingen betaald werden door de Nationale Loterij. Ook zij moeten vaak elke cent omdraaien om de kassa te laten kloppen. Als deze steun wegvalt gaan veel inspanning teniet. Ann Publie, van de Nationale Loterij: “Het altijd de bedoeling is geweest dat de subsidies voor Festivals voor iedereen af te bouwen. Wij steunen opstartende initiatieven om hen ademruimte te geven om te groeien. Daarna schroeven wij onze bijdrage terug, zo kunnen we andere initiatieven steunen”. Dat de festivals daardoor weer minder worden voor mensen met een handicap spreekt ze tegen. “VZW Intro kan nu zelf instaan voor de verdere begeleiding van de organisatoren. Onze steun is minder nodig, heeft het subsidiecomité geoordeeld na het bestuderen van het dossier”.
VZW Intro is nu op zoek naar andere sponsors en gaat nu aankloppen bij de Vlaamse en Waalse overheid voor subsidies. Deze discussie toont aan dat er nog heel wat moet gebeuren om onze omgeving toegankelijk te maken voor gehandicapten. Openbaar vervoer, maar ook voetpaden en voetgangersoversteekplaatsen. Maar als je voetpaden breder maakt dan heb je minder of zelfs geen parkeerplaatsen. Toch kunnen heel wat problemen gemakkelijk opgelost worden: een bankautomaat wat lager zetten zodat een rolstoelgebruiker en vlot bijkan. Of zoals in Gent: kieshokjes toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten