Het Labo voor Parasitologie van de Faculteit Diergeneeskunde is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als ‘Collaboration Centre for the monitoring of anthelmintic drug efficacy for soil-transmitted helminthiasis’. Het labo wordt daardoor verantwoordelijk voor het opvolgen van onderzoek naar de doeltreffendheid van antiwormmiddelen voor mensen. Infecties met wormen behoren bij mens én dier tot de meest voorkomende ziektes. Wereldwijd zijn ongeveer 1,2 miljard mensen besmet. De ziekte komt vooral voor in de tropen.
Tot de deze Soil Transmitted Helminths (STH) behoren de rond-, zweep- en haakwormen, die allen in de dunne en dikke darm leven. De infectie wordt overgedragen via aarde die met uitwerpselen besmet is. Mensen worden ziek door voedsel dat met eitjes besmet is, of door larven die via de voetzolen het lichaam binnendringen. Symptomen zijn bloedarmoede, diarree, ondervoeding en verminderd leervermogen. Ondanks het grote aantal besmettingen is helminthiasis een zogenaamde vergeten ziekte, wat inhoudt dat de geneesmiddelenindustrie er weinig in investeert. Daardoor is het aantal beschikbare geneesmiddelen zeer beperkt. Slechts 2 antiwormmiddelen zijn efficiënt, namelijk Mebendazole en Albendazole. Vanaf 2010 wil de WHO, samen met de Wereldbank en de Bill and Melinda Gates foundation, in de tropen starten met een grootschalige behandeling van schoolgaande kinderen. Het is hierbij van groot belang dat de doeltreffendheid van de ontworming wordt gecontroleerd, onder andere door de kwaliteit van de producten na te gaan en eventuele resistentie op te volgen.
De erkenning als WHO Collaboration Centre geldt voor vier jaar, maar kan verlengd worden. De opdracht brengt heel wat taken met zich mee. Zo moet het labo bestaand onderzoek inventariseren en expertise leveren aan de WHO, maar ook in overleg met andere laboratoria richtlijnen en methodologieën ontwikkelen om de doeltreffendheid van geneesmiddelen te verhogen om zo de ziekte te bestrijden. Het Labo voor Parasitologie staat onder leiding van professor Jozef Vercruysse. Hij noemt het opmerkelijk dat een labo voor veterinaire parasitologie deze opdracht toegewezen krijgt. Het laboratorium heeft echter veel ervaring met gelijkaardige programma’s bij dieren en coördineert sinds 20 jaar een 25-tal projecten in verband met de controle van tropische parasitaire infecties bij mens en dier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten