donderdag 5 november 2009

Haven van Gent vereerd met tweede plaats voor Europese ESPO award

Gent Bio Energy 52 Europees Commissaris voor Transport Antonio Tajani heeft gisteren in Brussel de eerste ‘ESPO Award on Societal Integration of Ports' uitgereikt aan de havenautoriteit van het Spaanse Gijón. Deze nieuwe onderscheiding beloont havenbesturen die het maatschappelijk draagvlak voor de havensector vergroten. Rotterdam was één van de zeven genomineerden, maar greep naast de prijs. De haven van Gent behaalde de tweede plaats bij de ESPO Award voor het ‘Project Gentse Kanaalzone - Samen werken aan de duurzame ontwikkeling van de Kanaalzone Gent-Terneuzen’. 26 havens hadden zich kandidaat gesteld, waarbij in totaal 30 projecten werden ingediend.

Christophe Peeters, voorzitter Havenbedrijf Gent: “De Gentse haven staat nu tussen de haven van Gijón, die de eerste prijs wegkaapte, en Genua, die de derde plaats behaalde. Het is een hele eer om tussen zulk gezelschap te staan. Hiermee zetten we ons met de duurzame ontwikkeling van de Gentse haven en de Gentse Kanaalzone aan de kop van de Europese havens. Zo laten we bijvoorbeeld de Scandinavische, de Britse, de Nederlandse en andere Belgische havens achter ons”. Directeur-generaal Daan Schalck: “Opvallend is dat we in Gent gekozen hebben voor het Project Gentse Kanaalzone - Samen werken aan de duurzame ontwikkeling van de Kanaalzone Gent-Terneuzen “. De andere projecten gingen veelal om (grootse en dure) bouwprojecten.

Het Gentse project omvat dan ook een totaal ander verhaal. Peter Mortier, van het Havenbedrijf Gent :”De rode draad doorheen het Project Gentse Kanaalzone is net het duurzame overleg tussen publieke en private betrokkenen om de haven vorm te geven (onder meer de provincie Oost-Vlaanderen, Vlaamse overheid, de Stad Gent, de gemeenten Evergem en Zelzate, het Havenbedrijf Gent, bewoners, bedrijven en belangenverenigingen). Al deze partners werken al jaren vrijwillig samen aan de strategie en aan concrete projecten die moeten bijdragen tot de verdere duurzame ontwikkeling van het havengebied”.

ESPO vertegenwoordigt de havenoverheden, havengemeenschappen en havenadministraties van de zeehavens in de Europese Unie. De organisatie werd opgericht in 1993 om het beleid en de standpunten van de Europese havensector tegenover hoofdzakelijk de instellingen van de Europese Unie te promoten. ESPO heeft volwaardige leden in de 22 maritieme lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen en waarnemende leden in Kroatië, IJsland en Israel. Link: www.havengent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten