woensdag 25 november 2009

Gentse combitaks wordt afgeslankt

Toen de politie twee weken geleden op het Gentse Sint-Pietersplein 409 linkse betogers oppakte was het hek van de dam. Nadat een groepje uiterst linkse betogers zich mengde met een aantal voorbijgangers en het tot ongeregeldheden kwam greep de politie vrij radicaal in. Volgens de politie was dit de enige manier om de onlusten te stoppen. De betogers riskeerden daarbij om ook de combitaks van 100 euro te moeten betalen. Dat leidde tot heel wat protest, vooral uit linkse hoek. Vlak voor de gemeenteraad verspreidde Jong Groen een pamflet dat stelde dat de politie zwaar over de schreef was gegaan. Ook het aantal arrestaties was niet in verhouding tot het aantal betogers, om van de behandeling niet te spreken. Voornaamste eisen waren verontschuldigingen van de burgemeester en de afschaffing van de combitaks met terugwerkende kracht.

Burgemeester Daniël Termont had begrip voor de eisen en sprak de betogers toe: “Ik heb zelf vaak meegestapt in antifascistische betogingen. Maar als burgemeester moet ik de rechten van iedere burger waarborgen, links of rechts. Ik kan dus rechtse betogingen evenmin weigeren als linkse. Aan de andere kant wil ik niet dat wie uitkomt voor zijn mening een boete krijgt. Dat is niet democratisch”. Wie echter opgepakt wordt voor openbare dronkenschap of zich misdraagt en geweld pleegt en dan met de combi wordt zal nog steeds die 100 euro moeten ophoesten. De voornaamste eisen van de actievoerders waren daarmee vervuld. Reactie van de burgemeester via De Standaard.

Filip Watteeuw van Groen! heeft een voorstel klaar om de combitaks helemaal af te schaffen. Daar had burgemeester Termont geen oren naar: “Dan gooien we het kind met het badwater weg, en dat kan niet. Er komt een voorstel waarbij de combitaks niet meer geldt voor betogingen. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht, in 2008 waren er ook heel wat mensen opgepakt na een betoging”. Het is zo dat de overheid heel wat taksen en belastingen oplegt. Goed bedoeld want ze pakken een bepaald probleem aan, maar soms schieten ze hun doel voorbij. Neem nu de taks op ongeadresseerd drukwerk: nog nooit heeft de burger zoveel reclame in de bus gehad. Is de taks te laag of zijn er te veel uitzonderingen? Of het gaat om het vervoer van arrestanten of om het ophalen van oud papier: de burger betaalt ervoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten