donderdag 22 oktober 2009

Windows 7 geeft Microsoft weer wat krediet.

Vandaag ligt Windows 7 in de rekken, en dat is geen dag te vroeg. Normaal krijg je het besturingssysteem meegeleverd op je nieuwe PC, maar Vista gebruikers zullen maar wat graag van dat onding verlost worden. Het Vista verhaal begon nochtans heel positief, tot de reacties van de gebruikers binnen kwamen. Het systeem was ongelooflijk traag, er werden ongelooflijke hoeveelheden waarschuwingen gegeven en gamers verketterden Vista zoals nog nooit een besturingssysteem afgekraakt werd. Het werd voor velen meteen ook de terugkeer naar het veilige en stabiele Windows XP.

Het zag er naar uit dat Microsoft iets goed te maken heeft. De omzet uit besturingssystemen viel afgelopen jaar met 13% terug, wat er op wijst dat veel gebruikers Vista overslaan om te wachten op een beter besturingssysteem. Dat de verkoop van nieuwe PC’s dit najaar dankzij Windows 7 een vlucht zal nemen is vrij zeker. Echter niet voor het bedrijfsleven: daar het zal wellicht nog een jaar of wat duren eer men de nieuwe PC’s met Windows 7 binnenhaalt. PC bouwers zoals DELL, HP en ACER kunnen maar hopen dat de verkoop weer aanzwengelt.

Microsoft kon zich niet riskeren om zich nog eens in zijn eigen voet te schieten en zette een van de grootste testprogramma’s aller tijden op. Ook hier op de redactie liet Tristan zich gaan. Als volwaardig gamer installeerde hij de testversie van Windows 7 en het resultaat was meer dan behoorlijk. Toch draait het systeem niet echt beduidend sneller onder Windows 7 dan onder XP. Maar het nieuwe besturingssysteem heeft zoveel extra’s aan boord dat de overstap echt verantwoord is. Windows 7 draait ook goed op kleine notebooks die veel minder performant zijn. En laat dat nu uitgerekend de snelst groeiende markt zijn.

Om de gebruikers gerust te stellen: werd ervoor gezorgd dat de compatibiliteit gewaarborgd blijft. Dat was niet het geval bij voorganger Vista. Zo is er in Windows 7 een "XP-mode" die er voor zorgt dat software die op maat van Windows XP, dat Vista bruikbaar blijft. Het nieuwe systeem werk ook energie-efficiƫnter. Laptopgebruikers die na 2 tot 4 uur verplicht waren om halt te maken en hun laptop op te laden kunnen nu wachten tot ze terug thuis zijn. Kantoorgebruikers zijn enthousiast over de mogelijkheid om met twee schermen te werken: het lijkt er naar dat Windows 7 een deugdelijk werkpaard is. Ook gamers zijn enthousiast: op scherm 1 gamen ze en op scherm 2 zitten ze te chatten of te internetten. Vooral leuk voor iemand die niet meer van achter zijn computerscherm weg te krijgen is.

In totaal zijn er vijf verschillende versies van Windows 7: Starter, Home Premium, Professional en Ultimate. Voor bedrijven is er ook Enterprise. Upgrades kosten 119 tot 320 euro. Vanaf vandaag liggen er 50.000 computers in de winkel met Windows 7. Wie meer wil weten over het upgraden naar Windows 7 kan hier terecht: http://www.microsoft.com/belux/nl/windows/buy/offers/upgrade-faq.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten