donderdag 15 oktober 2009

Op weg naar Woodbury

Toen de Duitse componist Hanns Eisler op de vlucht voor het nazisme in 1941 in Connecticut verbleef, componeerde hij een aantal kinderliedjes voor een meisjeskoor in Woodbury. Of de liedjes ooit daadwerkelijk door een kinderkoor werden uitgevoerd, is niet bekend. Ze zouden te moeilijk zijn voor jonge stemmen. Tot nu. De 45 kinderen van het Kinderkoor van de Vlaamse Opera bewijzen het tegendeel met deze krachttoer.

Deze wintermaanden brengt het Kinderkoor van de Vlaamse Opera een bijzonder concert voor jong en oud met de Woodbury liederen van Hanns Eisler. Liedjes over huisdieren, moeders met een houten been, over vierentwintig kleermakers die jagen op een slak of fijne slaapliedjes. Liedjes vol absurde humor, dubbele bodems en altijd met een beetje wijsheid in de staart. Het resultaat is een groteske imitatie van de cliché’s uit de wereld van volwassenen. Regisseur Hendrik Van Eycken brengt de liedjes tot leven, waarbij de kinderen zichzelf begeleiden op instrumenten. Wie bovendien naar de voorstelling op 6 december komt in Antwerpen, mag een verrassing van de Sint verwachten.

Het Kinderkoor van de Vlaamse Opera bestaat uit 45 gedreven jonge tot zeer jonge artiesten, die een rijke en levendige klank produceren. Het Kinderkoor werd 18 jaar geleden opgericht door toenmalig koorleider Simon Halsey en kon algauw prat gaan op een goede reputatie vanwege de gedisciplineerde en professionele vertolkingen. Die reputatie is alleen maar gegroeid.

Het Kinderkoor wordt voornamelijk ingeschakeld in operaproducties maar werkt ook mee aan uitvoeringen van symfonische werken. In 2002 creëerde het kinderkoor Liefde en bloed KT, een cantate van Andrew Wise. Vanaf 2005 legt het kinderkoor zich eveneens toe op a capella zang en verzorgde zo een reeks concerten met muziek van Vlaamse meesters. In diezelfde periode zong het kinderkoor samen met het Vlaams Radio Koor het Recordare van Kurt Weill. Dit seizoen treedt het Kinderkoor nog op met het Brussels Philharmonic (filmmuziek van John Williams), het Nationaal Orkest van België (Gustav Mahler/Symfonie nr. 3) en deFilharmonie (Leonard Bernstein/Kaddish). Het kinderkoor wordt voorbereid en staat onder leiding van Hendrik Derolez.

PREMIERE GENT | 8 november
PREMIERE ANTWERPEN | 6 december
MUZIKALE LEIDING | Hendrik Derolez
REGIE | Hendrik van Eycken
www.vlaamseopera.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten