woensdag 7 oktober 2009

Frankrijk verbiedt GSM op school.

De Franse senaat heeft woensdag ingestemd met een verbod op gebruik van GSM’s in kleuterklassen, lager en middelbaar onderwijs. De wet die gestemd werd heeft tot doel de gezondheid van kinderen te beschermen . Daarbij wordt ook elke vorm van reclame voor GSM’s die zich richt op kinderen, jonger dan 14 jaar verboden. Jongeren vormen een interessante doelgroep: 73% van de Franse kinderen tussen 12 en 17 jaar bezit een GSM.

Maandag lieten ministers Luc Chatel (onderwijs) Nathalie Kosciusko-Morizet (economie) verstaan dat ze tegen het gebruik van GSM’s op school waren, maar dat een GSM na schooltijd erg belangrijk kan zijn om contact te houden. Toch blijft het verbod van kracht in de hele schoolomgeving. Jean-Jaques Hazan, voorzitter van de FCPE (federatie van ouders met schoolgaande kinderen): “Het gebruik van GSM’s op school geeft enkel problemen, provoceren conflicten tussen leerlingen, diefstallen en onenigheden met leraren”.

Toch is het effect van GSM gebruik op de gezondheid nog steeds niet gekend. In 1999 werd door de EU een grootschalig onderzoek in 13 Europese landen uitgevoerd. De resultaten zijn nog steeds niet gekend. Het laatste uitstel om de resultaten kenbaar te maken is welgeteld één maand oud. Een overzees onderzoek, uitgevoerd door 40 onderzoekers uit 14 landen toont aan dat het risico op hersenkanker bij kinderen verhoogt omdat schadelijke elektromagnetische golven bij kinderen sterker doordringen in de hersenen.

Maar er zijn andere argumenten om GSM’s op school te verbieden. 58% van de kinderen zegt hun GSM al gebruikt te hebben tijdens de lessen. En 80% gebruikt de GSM op de speelplaats of in de gangen. Toch wordt slechts 21% van de GSM’s in beslag genomen in het kader van het schoolreglement. Dinsdag werd bovendien een ander wetsvoorstel goedgekeurd om werknemers die regelmatig GSM’s gebuiken te beschermen. De belangrijkste maatregel daarvan is de verplichting om bij een nieuwe GSM ook een handenvrije kit of een oortje te leveren. Die maatregel wordt binnen enkele weken bevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten