donderdag 15 oktober 2009

Alles wat u moet weten over Vlaams (en ander) naakt.

Bonnaffe 02 Sinds 2002 heeft de Nudes Gallery zich gevestigd in een statig pand aan de Gentse Ajuinlei. Een eigentijdse galerij waar Thierry Bonnafé en vrienden kunstenaars de eigentijdse vrouw portretteren. Reeds lang speelde Gentenaar Thierry Bonnaffé met het idee om een kunstzinnig en authentiek boek uit te geven over zijn werk als (interieur)architect, cineast, fotograaf, kunstenaar en schilder. Hij mag zich terecht een gedreven creatieve duizendpoot noemen: gepassioneerd portretschilder en fotograaf van vrouwelijk naakt. Organisator van talrijke exposities en sinds 2007 bezieler van de wekelijkse zondagse boekenmarkt op de Ajuinlei.

‘Bonnaffé on Bonnaffé’ is dan ook niet zomaar een boek. Het is een heus kunstwerkje met een boeiende selectie van zijn beste foto’s, litho’s, schilderijen en tekeningen waarvan sommige nooit eerder gepubliceerd. Daarbij geeft Thierry Bonnaffé zichzelf ook ‘bloot’ in zijn autobiografie en schildert hij ook met woorden. Hij ging op zoek naar zijn roots en bundelde anekdotes uit zijn woelige verleden als jeugdleider, regisseur, architect, kunstenaar, als verliefde/getrouwde/gescheiden man, vader, kleinzoon van een Parijzenaar. Hij zet ramen en deuren open en verrast met zijn eigenzinnige kijk op de kunstwereld, op de dingen des levens, hij doorbreekt taboes over de gène van het vrouwelijk naakt. Dit alles soms wrang, soms cynisch of humoristisch, maar vooral recht uit het hart. Er is ook een gastbijdrage van Geert Stadeus, hoofdredacteur Snoecks, van Luc Gubbels (hoofddocent Narafi Brussel) en van Prof. Dr. Raoul Bauer (hoogleraar Cultuurgeschiedenis St.-Lucas).

Bonnaffe 04 Thierry Bonnaffé werd in 1957 geboren aan de Brugse Poort in Gent in een bescheiden drukkersfamilie waar het medium papier hem tal van creatieve uitwegen bood. Hij studeerde architectuur aan Sint-Lucas te Gent, en haalde hij cum laude een bijkomend graduaat in de cinematografie aan het Narafi te Brussel. Hij regisseerde en monteerde diverse kortfilms zoals Liefste Joke (1979), Journal Quotidien (1980), Bioscoop (1981), Villa Chloris (1982). Hij ontmoette tal van inspirerende persoonlijkheden als Jean Daskalides, Maurice Béjart, Jane Birkin, Fanny Ardant en André Delvaux. Terwijl Delvaux in een hoofdzakelijk Gents decor Benvenuta draaide met een internationale cast, maakte Thierry simultaan een ‘making of documentaire’ voor DASKA in 1983. In datzelfde jaar had hij ook al de ‘making of De Vlaschaard’ vastgelegd op 35 mm die uitkwam in 3 talen. Zijn docent en filmregisseur Luc Gubbels beschouwt deze documentaires en filmische portretten overigens als mooie voorlopers van Thierry’s observatievermogen dat men later ook zou terugvinden in zijn tekeningen, foto’s en schilderijen van vrouwelijk naakt.

Vanaf 2002 koos Bonnaffé definitief voor het niet altijd makkelijke bestaan als voltijds kunstenaar met de oprichting van de ‘Nudes Gallery. Die Nudes Gallery is opgevat als een kruispunt van kunstliefhebbers, modellen en kunstenaars die op zoek gaan naar originele benaderingen van vrouwelijk naakt in de kunst. In Europa kent de Nudes Gallery zijn gelijke qua opzet enkel in het Praagse ‘Galerie La Femme’. Met gelijkgestemden richtte hij ook de cultuurvereniging ‘Flemish Nudes’ op (www.flemishnudes.com) die het vrouwelijk naakt promoot via expo’s, workshops, lezingen, uitgave van postkaarten… en waar vrouwen hun figuur kunnen laten portretteren, boetseren, of fotograferen. Thierry Bonnaffé ziet “de vrouw bovenal als een meesterwerk, de man is maar een klad”. Zijn ultieme droom is dan ook een heus Gents museum over ‘De Vrouw in de Kunsten’, met de participatie van artiesten uit uiteenlopende kunstrichtingen.

Praktisch

‘Bonnaffé on Bonnaffé’. Te koop in boekhandel Het Paard van Troje (Voldersstraat Gent) en Nudes Galery (Ajuinlei 12, Gent) aan €39,00 en ook te bestellen via www.bonnaffe.com. De gebonden uitgave van 150 pagina’s (29x20cm) bevat 20 hoofdstukken met tal van illustraties. Er is ook een luxe-collector-versie aan €75,00, met gesigneerde en genummerde litho. Info: www.bonnaffe.com & www.flemishnudes.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen