Afgelopen vrijdag 11 september heeft gouverneur André Denys, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, voor het eerst de Trofee Oost-Vlaamse Veiligheid uitgereikt. Met het organiseren van een wedstrijd voor het beste multi-disciplinaire veiligheidsproject, streeft de gouverneur naar meer bewustmaking ten gunste van een betere veiligheid in Oost-Vlaanderen. De jury bekroont de stad Eeklo als winnaar met het project 'Evenementencel'. In Oost-Vlaanderen had Eeklo als eerste een veiligheidscel. Een belangrijk onderdeel ervan was de voorbereiding van de evenementen.
Iedere evenementorganisator kan op een vrij toegankelijke manier, via de website, alle veiligheidsvoorwaarden vooraf raadplegen. Daarna wordt deze rechtstreeks betrokken bij het gecoördineerd samenwerken van de veiligheidsactoren in de evenementencel. Deze unieke samenwerking tussen de evenementorganisatoren en brandweer, politie, communicatie, logistieke, medische en paramedische diensten, zorgt ervoor dat preventief alle voorzorgsmaatregelen tussen alle partijen duidelijk worden afgesproken en in beeld gebracht. Op die manier kan tijdens het evenement op elk incident snel en adequaat worden gereageerd.
Als winnaar ontvangt burgemeester Koen Loete het 'Janus beeld' en een geldsom van 2.500 euro. Het Janus beeld werd ontworpen door Cornelis Beindorff uit Middelburg, student aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn ontwerp werd door de jury unaniem geselecteerd uit twintig prachtige creaties, die in het kader van een wedstrijd aan de afdeling beeldende kunsten, werden ingestuurd. Vooral de symboliek was doorslaggevend : een persoon steekt de weg over, kijkt naar rechts, dan naar links en daarna opnieuw naar rechts. Dan pas steekt hij de straat over. Hij handelt preventief en is zich bewust van de risico's.
De drie andere laureaten waren 'Prioritair Rijden' van UZ Sint-Lucas Gent (wederzijds respect tussen hulpverlener en weggebruiker), 'Veilige Scholierenstad' van Dendermonde (de school, geen eiland maar een steunpunt in de samenleving), 'Ten Rozen' van Aalst (een geïntegreerde aanpak van criminaliteit, overlast en veiligheid). Het eerste project zal worden overgemaakt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om te integreren in de opleiding van politie, brandweer, medici- en paramedici. De suggesties van de andere projecten zullen worden opgenomen in de veiligheidscellen van alle Oost-Vlaamse gemeenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten