Op 6 september viert de Vlaamse Opera haar twintig jarig bestaan. Ook het Koor en Symfonisch orkest zijn dit jaar twintig jaar jong. Op zondag 6 september geven ze daarom maar liefst twee concerten. Om 11.30 ’s ochtends is er een gratis concert op het Sint-Jansplein in Antwerpen in het kader van het festival Klassiek in de stad. ’s Avonds om 20 uur volgt een jubileumconcert in de opera van Gent. Ook dit concert is volledig gratis. In Antwerpen is iedereen welkom, in Gent kan het publiek gratis kaartjes reserveren. Voor het grote publiek zal dit de eerste kennismaking worden met huisdirigent Yannis Pouspourikas als muzikaal leider van een concert. Het uitstekende werk dat hij het vorige seizoen leverde met het koor en orkest is door niemand onopgemerkt gebleven en werd internationaal geprezen.
In Antwerpen kan het feest niet beter samenvallen dan met de tweede editie van Klassiek in de Stad. Opnieuw start het klassieke muziekseizoen met gratis concerten en voorstellingen op zondag 6 september. Op het Sint-Jansplein geeft de Vlaamse Opera 's ochtends een gratis concert waarin het Koor en Symfonisch Orkest samen met Werner van Mechelen, Noëmi Nadelmann - ster uit Wozzeck - Thorsten Büttner al vooruitblikken naar het komende seizoen met hoogtepunten uit Candide, Jevgeni Onegin, Don Carlos, Le Villi en Madama Butterfly. Iedereen is welkom op het Sint-Jansplein. Er worden genoeg zitplaatsen voorzien of je kan je eigen stoeltje meebrengen. Het concert in Antwerpen zal gepresenteerd worden door Klara presentator Thomas Vanderveken.
's Avonds op dezelfde dag in de opera van Gent staan dezelfde operatitels op het programma maar hier krijgen de solisten gezelschap van bas Milcho Borovinov. Voor dit concert heb je wel een ticket nodig, dat gereserveerd kan worden bij de kassa van de Gentse opera. Het concert in Gent zal gepresenteerd worden door intendant Aviel Cahn. De concerten worden ook een vuurdoop voor Katarina Bradic die haar debuut bij de Vlaamse Opera zal maken. Deze Servische mezzosopraan maakt vanaf dit seizoen deel uit van het ensemble jonge zangers binnen de Vlaamse Opera.
Sommigen zullen misschien verbaasd zijn dat de Vlaamse Opera nog zo jong is, maar in 1988 kwam er een einde aan de Opera voor Vlaanderen en werd de Vlaamse Operastichting in de juiste statuten gegoten. De Vlaamse Opera, onder de artistieke leiding van Gerard Mortier, zoals we die nu kennen, werd toen een feit. Op 27 april 1989 gaf het vernieuwde Orkest haar eerste concert onder leiding van Rudolf Werthen in de Pacificatiezaal van het stadhuis in Gent. De mezzosopraan Agnes Baltsa was soliste en op het programma stond naast werk van Rossini ook de Derde Symfonie van Beethoven. Als eerste productie in Antwerpen stond Simon Boccanegra van Verdi op de affiche met José van Dam. Het was het begin van het huidige internationale succes van het huis. Hoog tijd voor feest. Link: http://www.vlaamseopera.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten