Op de vroegere Malmarsite in de Nijverheidstraat te Sint-Amandsberg is de aanleg van het Bijgaardepark gestart. Het Bijgaardepark wordt een gevarieerd en avontuurlijk park met talrijke verwijzingen naar het Gents industrieel verleden. Als kers op de taart krijgt het park het fantasierijke speellandschap ‘Vliegende Wapper’. In het voorjaar van 2010 wordt het park opengesteld voor het publiek. De naam Bijgaardepark verwijst naar de vroegere bijengaard van de Sint-Baafsabdij die zich van de 13e tot de 16e eeuw op deze plek bevond. Het was een boomgaard waarin bijen werden gehouden. Zo’n bijengaard was een waardevolle zone. Hij leverde immers de zeer kostbare honing op, die in de suikerarme middeleeuwen lange tijd de belangrijkste zoetstof was.
Op het terrein van de verlaten industriële site is er de laatste jaren al veel veranderd. De terreinen zijn gesaneerd, er zijn tuinuitbreidingen gerealiseerd en een gedeelte van de oude fabriek is opgefrist. De rest van het terrein van 2,7 hectare wordt nu ingericht als avontuurlijk buurtpark met toegangspleintjes, wandelpaden, zitbanken en leuke spelelementen. Langs de spoorweg zal een breed fiets- en wandelpad de verbinding maken met het winkelcentrum aan de Dendermondsesteenweg. Een oude fabrieksmuur, de kasseiwegen met treinspoor en de stalen muurtjes verwijzen naar de metaalfabriek die hier vroeger stond. Houten silhouetten van arbeidsters zullen het textielverleden oproepen.
Naast de toegangsdreef met oude treinsporen blijven ook de bestaande bosjes behouden. Ze geven het park al meteen een volgroeide aanblik. Daarnaast wordt nog een groenbuffer aangeplant achter de woningen en enkele bomen verspreid over het park.
In het Bijgaardepark zal de natuur volop ruimte krijgen. De ruige vegetaties, de afwisseling tussen kort gemaaid en lang gras, de moeraszone en bosjes bieden aantrekkelijke biotopen voor heel wat planten en dieren. De grachten en moeraszones zullen het regenwater opvangen en in de bodem laten infiltreren.
In het Bijgaardepark zal een speelse wind waaien. Het speellandschap ‘Vliegende Wapper’ staat volop in het teken van wind. Het is de wind die windmolentjes laat draaien, de wind die bij het schommelen je haren laat wapperen, de wind waarop vogels of vallende blaadjes drijven, de wind die van vliegen doet dromen. Bij het oude stationsgebouw aan de ingang van de Nijverheidstraat wacht een treintje de jongste kinderen op. Vandaar leidt het in vliegende vaart dieper het park in. Hier voeren schommels de boventoon. Ze komen er in allerlei vormen: van een touwenschommel over een vogelnestschommel naar een hangmatschommel. In het voormalig Malmar stationnetje komt tegen 2011 het kinderdagverblijf De Bijendans dat plaats biedt aan 22 kleuters. Ook in 2011 komt er wat verder aan het Westveld een nieuwe crèche Het Nachtegaaltje. Dat zal 42 plaatsen tellen.
Ook de hoogteverschillen op het terrein worden volop uitgespeeld om te klimmen en klauteren naar de top en dan bovenaan uit te blazen. Een boomhut in het moerasbos maakt het plaatje compleet. Er gaat veel aandacht naar spelprikkels voor kinderen met een handicap. De speeltoestellen zijn zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt. Daarnaast nodigen ze kinderen met en zonder handicap ook uit om samen te spelen. De aannemer van de omgevingswerken en groenaanleg is de bvba Tuinen Descamps uit Marke. De firma Krambamboul uit Berlijn (Duitsland) staat in voor het speellandschap. De kostprijs voor de inrichting van het park bedraagt 670.000 euro. De Vlaamse Gemeenschap, Agentschap voor Natuur en Bos kent 150.000 euro subsidies toe. Voor de ontwikkeling van de site kreeg de Stad Gent eerder al subsidies van de Europese Gemeenschap en de Provincie Oost-Vlaanderen. In het voorjaar van 2010 zal het park opengesteld worden voor het publiek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten