dinsdag 7 juli 2009

Wat met de auto tijdens de Gentse Feesten?

GentseFeesten2009 Tijdens de Gentse Feesten wordt de binnenstad, zoals elk jaar, voor een groot deel autovrij gemaakt. Alleen met een uitgekiend verkeersveiligheidsplan kunnen de Gentse Feesten optimaal verlopen. Voor de bewoners van de binnenstad zijn er extra voorbehouden bewonersplaatsen voorzien. Omwille van de veiligheid geldt er ook dit jaar een totaal doorrijverbod voor gemotoriseerd vervoer. Dit betekent dat men enkel in de feestenzone mag rijden tussen 6 s’morgens en 12 uur ’s middags, en dit stapvoets. Nadien is de feestenzone enkel toegankelijk voor de feestende voetgangers. Op gerichte momenten en plaatsen zal de politie controles uitvoeren en indien men zich als bewoner van het gebied aanmeldt, zal de dienstdoende agent beslissen of deze de zone mag inrijden.

Voor de taxi’s zijn drie clusters met taxistandplaatsen voorzien, meer bepaald op het Sint-Michielsplein, in de Limburgstraat (IBIS) en in de Steendam. Voor minder mobiele mensen zijn er parkeerplaatsen in de Sint-Jansdreef, de Limburgstraat (IBIS), het Sluizeken en de Poel. Ook aan de motorrijders is gedacht: zij kunnen hun moto kwijt op de Poel, de Steendam en in de Limburgstraat. Er zijn bewaakte fietsenstallingen aan het Baudelopark en op de Oudebeestenmarkt. In de Sint-Niklaasstraat, Steendam, Limburgstraat, Sint Jacobsnieuwstraat, Hoogpoort, Baudelokaai en Drabstraat kan men de fiets onbewaakt stallen. Maar liefst 1.150 plaatsen (bewaakte en onbewaakte) worden voor de fietsers gereserveerd. De gasten van hotels kunnen hun verblijf verlaten via de door de politie goedgekeurde hotelroutes.

Alle wegomleggingen worden ruim vooraf aangeduid en gecommuniceerd. Wat de parkeerbehoeften van de Gentenaars betreft: net als de voorbije jaren wordt een aantal extra parkeerplaatsen ingericht als voorbehouden bewonersplaats. Wie geen kostbare tijd wil verliezen met het zoeken naar een parkeerplaats in het drukke verkeer van de binnenstad, kan zijn wagen gratis parkeren op een van de drie grote P+R terreinen: in Oostakker (Antwerpsesteenweg), Gentbrugge (onder viaduct E17) en in Sint-Denijs-Westrem aan Flanders Expo (The Loop). En ook dit jaar worden extra inspanningen geleverd om het openbaar vervoer optimaal af te stemmen op de drukte van de Gentse Feesten. De Stad Gent werkt hiervoor samen met de partners van De Lijn en de NMBS. Wie met de NMBS reist kan een evenementenbiljet tegen -50% kopen. Het ticket geeft ook recht vervoer met De Lijn tussen de stations Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort en de feestenzone. De Stad Gent is ervan overtuigd dat zowel de Gentenaars als de duizenden bezoekers op deze manier nog meer zullen kunnen genieten van de Feesten, en dat op een gezonde, plezante en veilige manier. Een overzicht van de verkeersregelingen tijdens de Gentse Feesten vindt u onder www.gent.be Klik daar op 'Aanverwante info'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten