vrijdag 3 juli 2009

Nieuw administratief centrum voor Gentse ambtenaren

visserijpark10Het torenhoge Belgacom gebouw aan de Keizer Karelstraat is opnieuw in gebruik. De Stad Gent huisvest er drie departementen, goed voor 355 ambtenaren. De Stad Gent huurt het gebouw van 9.100 m2, samen met 100 parkeerplaatsen van de NV Gedevco. De huurprijs bedraagt 105 euro per m2, wat een stuk lager is dan de gangbare marktprijs van 120 euro per m2. De tien verdiepen werden in een half jaar tijd volledig gerenoveerd en heringericht door de Dienst Facility Management. De inrichting gebeurde volgens het open kantorenconcept, wat voor een ruimtebesparing van 25% zorgt. Bovendien werden de aanpassingswerken bekostigd door de verhuurder, en dat spaart de stad nog eens 1,5 miljoen euro.

AC Portus Ganda 06De Gentse ambtenaren kampten de laatste jaren met overbezetting en plaatsgebrek. Daarom werd een masterplan herhuisvesting opgesteld. Schepen Christophe Peeters: “Heel wat diensten kampen met huisvestingsproblemen. Sommige diensten zaten in mooie historische panden, zoals het Hof van Ryhove. Maar als dat mooie pand onpraktisch en overbezet is, dan moet je maatregelen nemen. Bovendien moet het huidige Administratief Centrum aan het Zuid ook gerenoveerd worden. Een ander probleem is het over en weer geloop tussen al die verschillende diensten en het onderhoud van al die gebouwen”. Vooral de mensen van Gentinfo zijn enthousiast, zij kunnen nu samen met mensen van andere diensten overleggen en hun licht opsteken. Zo kunnen zij de burger nog beter en sneller informeren.

AC Portus Ganda 09Maar de verhuis is slechts een voorproefje van wat er tegen 2015 zal gebeuren, want dan krijgt zowat de helft van de 4.200 personeelsleden van de stad Gent een nieuw kantoor aan het Gentse Zuid. Schepen Peeters: “Tegen dan verlaat de provincie het PAC om al haar diensten te centraliseren aan de Henleykaai. In 2015 moet ook de nieuwe bibliotheek aan de Waalse Krook af zijn, dan komt het oude gebouw aan het Zuid vrij”. De stad heeft nog een optie om het gebouw een jaar langer te huren, maar tegen 2016 moet de hele doorschuifoperatie rond zijn. Daarna wordt het oude Belgacom gebouw gerenoveerd en komen er appartementen met een prachtig zicht op de Gentse binnenstad.

Foto 1: Zicht op het Belgacom gebouw met Van Eyckbad op de voorgrond
Foto 2: De nieuwe onthaaldesk van het Departement Onderwijs
Foto 3: Zicht vanuit het Belgacom gebouw op de omgeving. (Klik op de foto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten