dinsdag 9 juni 2009

Gamers zijn sociale wezens

Sociaal contact is één van de hoofdredenen waarom de massive online role-playing game World of Warcraft (WoW) wordt gespeeld. Dit is één van de conclusies van een onderzoek dat Melanie De Vocht, studente aan de Universiteit Gent, in het kader van haar masterproef voerde bij 1.700 gamers. Het doel van het onderzoek was om na te gaan waarom gamers online role-playing games spelen, wat hen zo aantrekt in dit spel. World of Warcraft is een online fantasie rollenspel waarop wereldwijd 11 miljoen spelers geabonneerd zijn voor 13 euro per maand. Aan het begin van het spel creëert elke gamer een avatar. Hij of zij kiest een ras zoals dwerg, orc, elf, of mens en een klasse, bijvoorbeeld jager, magiër, priester, druïde. Met dit personage kan vervolgens de virtuele wereld verkend worden waarin nog duizenden andere spelers rondzwerven. Sommigen spelen om te vechten of om queesten te vervullen. Anderen verdiepen zich in het beroep van leerlooien of het maken van kruidendranken. Nog anderen verdiepen zich in de plaatselijke beurs. Er is voor elk wat wils.

In het kader van het onderzoek werd in januari 2009 een online enquête afgenomen bij 1.700 World of Warcraft spelers. Spelers uit niet minder dan 39 landen hebben de enquête ingevuld met als belangrijkste nationaliteiten Belgen, Nederlanders, Noren, Zweden, Britten, Denen en Finnen. Ze spelen gemiddeld 25 uur per week en zijn gemiddeld 23 jaar oud. Bijna de helft van de respondenten zijn studenten, een kleine 10% werkzoekend; 2/3 is vrijgezel en 6% van de respondenten zijn vrouwen. Als één van de belangrijkste redenen om World of Warcraft te spelen, wordt ‘sociaal contact in het spel’ opgegeven. Bijna 70% geeft aan dat ze WoW niet zouden spelen indien er geen mogelijkheid was met anderen om te gaan. Meer dan 90% is lid van een guild, een soort virtueel samenwerkingsverband dat gemiddeld uit 100 gamers bestaat. De communicatie tussen spelers verloopt via chat, sociale media (Facebook, MySpace), email, webfora van de gilde en VoIP (Skype). Ook sociaal contact ‘in real life’ is belangrijk. Vrienden in het echte leven spelen samen WoW om hun band te onderhouden en te versterken.

Een andere belangrijke reden om WoW te spelen is escapisme, het feit dat het toelaat om de alledaagse omgeving te ontvluchten. Een derde belangrijke motivatie is spanning, het plezier om uitdagende opdrachten uit te voeren. Een vierde is zelfvoldoening, het plezier om jezelf uit te dagen om bepaalde doelen te halen. Opvallend hier is dat deze motivatie significant sterker aanwezig is bij Belgen dan bij andere nationaliteiten. Belgen spelen in verhouding meer om zichzelf te verbeteren dan spelers uit andere landen. Nog andere redenen om te spelen zijn ‘immersie’ (het zich onderdompelen in een andere wereld),vaardigheden aanleren, het verbeteren van leiderschapskwaliteiten en overtuigingskracht in de reële wereld en harde competitie .

Ook interessant is dat er statistisch twee soorten gamers onderscheiden kunnen worden waarbij de ene groep zich sterk identificeert met zijn virtuele personage en de andere minder. Wanneer we gaan kijken naar hun gewoonten en motivaties blijkt dat de groep die zichzelf sterk identificeert gemiddeld 3 uur langer speelt en significant meer belang hecht aan het feit dat WoW toelaat om even aan de realiteit te ontsnappen. Opvallend is ook dat 70% van de WoW’ende vrouwen tot deze groep behoort die zijn of haar avatar niet enkel op fantasie baseert maar ook op het zelfbeeld, de realiteit en een persoonlijk ideaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten