donderdag 11 juni 2009

Fototentoonstelling over Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim in Parijs.

Aaron Neville Vorige zomer was de Parijse fotograaf Martial Péres te gast op het Gent Jazz Festival en op Jazz Middelheim. Een selectie van 70 foto’s wordt nu tentoongesteld vanaf 1 juli tot 30 december in het Palace Elysée, vlakbij de Champs Elysées in Parijs. Sinds 1999 combineert Martial Péres zijn twee grote passies: jazz en fotografie. Hij fotografeert louter op zilverfilms (argentique) en is uitgegroeid tot een van de meest getalenteerde fotografen binnen dit specifieke genre. Martial is een trouwe bezoeker van de grote jazzfestivals en exposeerde ook meermaals in mythische Parijse jazzclubs zoals Le Duc des Lombards en de Sunset/Sunside.

"Bovenal ben ik een jazzliefhebber en dit al vanaf mijn veertiende", legt Martial Péres uit. “Ik heb dus een poging gedaan om via deze portretten de emoties te vatten die ik tijdens het Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim beleefde. Beide festivals zijn incontournable geworden in de jazzwereld. Het profiel van beide festivals is zeer verschillend maar toch hebben ze elk een evenwichtig programma. Dit project kwam mede tot stand dankzij de motivatie van de mensen achter beide festivals. Niet toevallig onder leiding van festivaldirecteur Bertrand Flamang. Ik waardeer dan ook het geloof dat ze hadden in dit project. De artiesten treden er trouwens op in een prachtig kader, wat zich natuurlijk ook reflecteert in hun speelplezier op het podium. De expo toont alvast de hoogtepunten van deze festivals en van mijn eigen favoriete momenten”.

Martial Péres fotografeert enkel op zilverfilm (argentique) met een analoog fototoestel waarbij hij zilverfilm 24x36 gebruikt. Dit is een zeer persoonlijke keuze die een bepaalde techniek vereist. De foto’s worden ook op artisanale wijze ontwikkeld op bariethoudend papier in een professioneel labo en nadien ingekaderd in zwarte kaders van 40x50. De foto’s krijgen daardoor een zeer esthetische look en worden onder een ivoorkleurige passe-partout gelegd, waardoor elke foto het nodige reliëf en diepte krijgt.

De Franse hoofdstad is momenteel helemaal in de ban van de jazz want nog tot eind juni loopt in het Musée du Quai Branly de overzichtstentoonstelling ‘Le siècle du jazz’ met meer dan 1.000 jazzgerelateerde kunstwerken, schilderijen, geschriften en documenten, boeken, onuitgegeven foto’s, met ook een apart luik over ‘70 jaar Blue Note-label’. De expo van Martial Péres neemt dan vanaf 1 juli mooi over tot het einde van het jaar. De fototentoonstelling van Martial Péres loopt van woensdag 1 juli tot 30 december 2009 in Palace Elysée, Rue Quentin Bauchart 22, 75008 Parijs. Metro: lijn 1, George V. Parking: Georges V.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten