maandag 30 maart 2009

Politie Gent toert rond met nummerplatenscanner.

Sinds kort beschikt de Politie Gent over een gesofisticeerde nummerplatenscanner. Dit toestel kan een groot zowel stilstaand of rijdend een groot aantal nummerplaten scannen en uitzoeken of die geseind of verzekerd zijn. Iedere ochtend wordt het totale bestand van de geseinde voertuigen op een USB stick gecodeerd en ingeladen. En indien er tijdens de dag een voertuig geseind wordt kan ook deze nummerplaat ingevoerd worden. Het toestel slaat alarm van zodra een verdachte nummerplaat gedetecteerd wordt.


Het systeem van automatic number plate recognicion werd in Groot-Brittanië ontwikkeld. Daar wordt het toestel al vele jaren succesvol toegepast. Maar ook in Europa vindt het systeem steeds meer bijval. De Politiezone Gent is één van de eerste Belgische zones die het toestel aankocht. Ook de Politiezone Gent Brussel Hoofdstad en Politiezone Sint-Niklaas maken gebruik van een gelijkaardig instrument.


Het grote voordeel van de nummerplatenscanner is de ongeziene snelheid waarmee de nummerplaten gelezen en opgezocht worden. Honderden keren sneller dan het menselijke oog. En omdat de camera’s technisch hoogstaand zijn zoals het gebruik van geïntegreerd infrarood, vormen koplampen en reflecties geen probleem. Het toestel is niet alleen een prerformant instrument tegen niet-verzekerde en gestolen voertuigen. Het wordt ook gebruikt in de strijd tegen rondtrekkende dadergroepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten