zaterdag 14 maart 2009

Literaire Lente in Gent 2009

De Stad Gent presenteert van zaterdag 28 maart tot en met vrijdag 3 april de tweede editie van de Literaire Lente in Gent . Een programma boordevol activiteiten waarin literatuur, poëzie en lezen centraal staan. Een programma dat echter langer duurt dan de aangekondigde week want de Literaire Lente is de proloog naar Zogezegd in Gent, het boekenfestival van Radio 1 en Boek.be. Daarna, van 3 tot 30 april, laat de Literaire Lente u proeven van de literaire voorjaarsoogst. Tijd om kennis te maken met een literaire oogst van 24 binnen- en buitenlandse auteurs.

Een aantal Gentse literaire instellingen bundelen de krachten voor een programma waarin literatuur, poëzie en lezen centraal staan. Literatuur is voor een stad als Gent een belangrijke schakel in het culturele landschap. ‘Zogezegd in Gent’ is dan ook een literair stadsfestival dat een veelheid aan tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, performances en andere activiteiten aanbiedt. Dit jaar is er extra aandacht voor poëzie. Zo worden in samenwerking met de Universiteit Gent acht actuele Vlaamse dichters samengebracht om voor te lezen uit eigen werk, met onder andere Miriam Van hee en Leonard Nolens. Er wordt samengewerkt met KriKri vzw die onder andere tentoonstellingen en performances rond klankpoëzie en visuele poëzie aanbiedt. Ook de KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) stelt haar deuren open.

De stedelijke hoofdbibliotheek aan het Zuid geeft op 28 maart het startschot van de Literaire Lente in Gent met het Feest in de Hoofdbib in het kader van de Jeugdboekenweek. De daaropvolgende dagen is er een gevarieerd programma, met aandacht voor muziek en woord, hedendaagse poëzie, de kunst der vertaling en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. De verschillende activiteiten vinden plaats op historische toplocaties in het centrum van Gent.

Zo vindt op maandag 30 maart om 20 uur in de Lakenhalle van het belfort het programma ‘Zeven’ plaats. Joseph Haydn schreef zeven muzikale meditaties over de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Zeven teksten van hedendaagse auteurs nemen die uitspraken als aanknopingspunt en wisselen af met muziek van het Ensor Strijkkwartet. De teksten worden gelezen door jonge mensen, die een opleiding declamatie volgen. De toegang is gratis.

Op dinsdag 31 maart om 20 uur vindt in de Pacificatiezaal van het stadhuis, onder de noemer ‘De dag van heden is het grootste wonder’, een heel bijzonder evenement plaats. Acht Vlaamse dichters lezen die avond uit eigen werk: Benno Barnard, Eva Cox, Peter Holvoet-Hanssen, Miriam Van hee, Roland Jooris, Roger de Neef, Leonard Nolens en Mark van Tongele. Met als extra verrassing een optreden van Laura Verlinden (De smaak van De Keyser, Loft, Ben X), gitarist dichter Joris Vercammen en dichter Peter Holvoet-Hanssen.

Op donderdag 2 april om 12.30 uur biedt de Openbare Bibliotheek aan het Zuid een extra editie aan van de bekende Paarse Zetellezingen. In deze extra editie wordt Bart Koubaa geïnterviewd door Griet Pauwels.

De Literaire Lente is de proloog van ‘Zogezegd in Gent’ met Dimitri Verhulst als curator. 'Zogezegd in Gent' gaat door in de Vooruit op vrijdag 3 april 2009 vanaf 20 uur. Dit is slechts een greep uit het aanbod van de Literaire Lente in Gent. Het volledige programma is te bekijken op de website www.circagent.be. Voor info over het programma kan men ook terecht bij Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten