woensdag 11 februari 2009

Sint-Lievenscollege tegen Zinloos geweld

Sint-Lievens04De vzw Zinloos Geweld organiseerde afgelopen donderdag samen met het Sint-Lievenscollege en de Politie Gent een pedagogische studienamiddag voor het Vlaamse onderwijsveld. Tijdens de slotactiviteit werden 3 sensibiliseringsprojecten voorgestelde waarbij meer dan 500 leerlingen betrokken waren. Christian Lapinne: “Deze projecten, waarvan één recent de Europese Medea Special Award won, zijn uitgewerkte voorbeelden die ook in andere scholen kunnen geïmplementeerd worden en zijn conform met het leerplan en de vakoverschrijdende eindtermen”. Voor de deelnemende leerkrachten was de studienamiddag een interessante ervaring. Directeur Kristof De Waegemaeker van De Regenboog: “Het is goed om weten hoe je omgaat met geweld en agressie, ook op school”. Lerares Nele, scholengroep Sint-Maarten : “We hebben hier heel wat ideeën opgedaan en geleerd hoe bepaalde problemen op een positieve manier te benaderen”.

Voorzitter Christian Lapinne: “De vzw Zinloos Geweld doet sinds zijn ontstaan in 2006 aan bewustwording door op een permanente manier projecten te realiseren samen verschillende partners. Geen repressie maar preventie en positief creatieve acties zijn het beste antwoord. Acties die een structurele ombuiging van mentaliteit realiseren en voorkomen dat kinderen van nu, later in een rij langs het zoveelste slachtoffer lopen en denken dat agressie en geweld en onverschilligheid normaal en vanzelfsprekend zijn. Bewustwording kàn uitgroeien tot gedragsverandering”.

Sint-Lievens03Voor het bekroonde Anti-Antiproject maakten de leerlingen gebruik van eigen mp3 spelers. Samen gingen ze op stap in de schoolomgeving om een aantal opdrachten te vervullen. Op TV schermen in een aantal handelszaken rond de school stonden TV’s met videobeelden, die samen met de geluidsfragmenten op de mp3 spelers voldoende hints gaven om de moord op een medeleerling op te lossen. De vzw Zinloos Geweld wil dit schooljaar een maximale samenwerking met het onderwijs. Vandaar deze studienamiddag met pasklare en uitgewerkte projecten voor scholen.

Het Sint-Lievenscollege organiseerde voor de tweede keer een dag tegen Zinloos Geweld. Vorig jaar werd het multimediaproject ‘Anti-anti Tegen Zinloos Geweld’ uitgewerkt door vijf laatstejaarsstudenten. Dit project werd nu bekroond met de Europese Medea Special Award 2008. De school haalde daarmee voor 6.000 euro aan soft- en hardware binnen. Ondanks het feit dat de school tot op heden niet met Zinloos Geweld werd geconfronteerd, wil ze haar leerlingen blijven sensibiliseren. Dit past perfect binnen de vakschrijdende eindtermen ‘Opvoeden tot burgerzin en Sociale Vaardigheden’. De leerlingen van het derdejaar ASO maakten werk van het cartoonproject.

De deelname aan het project “Droom je school”, georganiseerd door Klasse en Cera, kregen invulling met het poëzieproject van de vierdejaars. Er werden 30 eigen gedichten over Zinloos Geweld geschreven en op speciale tegels op de speelplaats geplaatst. Dit maakt de speelplaats tot een écht ‘Plein Tegen Zinloos Geweld’. Een deskundige jury onder leiding van dichteres Rosita Baeyens was heel tevreden over het geleverde werk en pikte het poëzieproject van de vierdejaars er uit als beste. De zes finalisten kregen elk een cartoonboek.

Sint-Lievens06Om 16 uur was er een tegelceremonie waarbij er op de speelplaats een vlindertegel geplaatst werd in aanwezigheid van zanger Luc De Vos en voetballer en sportjournalist Wim De Coninck. Tijdens de academische zitting lanceerde Luk Vanlanduyt, CEO van Edubit een oproep om ecologische en economisch oneerlijke handel te stoppen. Al te vaak is de technologie die we in de winkel kopen het resultaat van uitbuiting in de derde wereld. Wil men als klant weten of het stukje elektronica het resultaat van eerlijke handel is, dan surft men best naar www.fair-it.be

Info: Carine Van den Bossche, Coördinator vzw Zinloos Geweld info@zinloosgeweld.net

Links: www.zinloosgeweld.net, www.slc-gent.be,

http://slconline.slc-gent.be/courses/0708PRANTIANTI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten