woensdag 4 februari 2009

Gent houdt van borsten

borstkankerBorsten ... mooi verpakt, in alle maten en vormen, bekeken en geliefkoosd. Maar hoe bewust zijn vrouwen van hun borsten en dragen ze er zorg voor? De Valentijnsmaand staat in het teken van borstkankeropsporing. Borstkanker is in onze samenleving de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Alleen al in BelgiĆ« worden ieder jaar vijfduizend vrouwen getroffen door borstkanker. Vandaag kunnen we deze ziekte nog niet voorkomen maar wel vroegtijdig opsporen. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen gratis deelnemen aan het Vlaams Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker. Een screeningsmammografie helpt borstkanker vroeg ontdekken en vergroot zo de kans op genezing. Nog te weinig Gentse vrouwen nemen deel aan dit onderzoek. De boodschap is duidelijk: ‘Laat naar je borsten kijken!’.

Genieten van het eigen lichaam, vertrouwd zijn met de eigen borsten, tijd nemen voor het eigen lichaam … het mag. Ook dit helpt om kleine veranderingen aan de borsten snel te ontdekken. In het Gentse Justitiepaleis loopt de interactieve tentoonstelling ‘Laat naar je borsten kijken’. Een tentoonstelling met verrassende informatie over de borst, foto’s van Lieve Blancquaert, een kijkje achter de schermen van het mammografisch onderzoek en de zin en onzin van vroegtijdige opsporing van borstkanker. Je kunt er ook terecht voor een selectie kunstwerken ter beschikking gesteld door Flemish Nudes, een vereniging die kunstenaars samenbrengt uit alle kunstdisciplines rond ‘de vrouw’.

Deze liefde voor de vrouw wordt ook gedeeld door lingerieontwerpers. In het Design museum Gent geven ontwerpers zich bloot in de tentoonstelling ‘Ontwerpers houden van borsten’. Van de Velde nv, bekend van de lingeriemerken ‘Marie Jo’ en ‘Primadonna’, La Fille d’O met bezielster MuriĆ«lle Scherre en Amoena, producent van prothesen en lingerie voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan, tonen hun liefde voor borsten in hun ontwerpen en in hun bedrijfsvisie. Lingeriezaak Potiau maakt de brug tussen producent en consument. In het pashokje geeft de vrouw zich bloot maar het is aan de lingerieverkoopster om de vrouw een goed gevoel te geven over zichzelf en haar borsten.

Een op vier lingeriezaken in Gent zet haar deuren open voor ‘Gent houdt van borsten’. Zij verspreiden informatie over het Vlaams Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker’ en stimuleren in de maand februari vrouwen om zorg te dragen voor hun borsten. Wie meer wil weten over de Belgische lingerie, kan terecht in het MIAT voor de indrukwekkende tentoonstelling ‘Zo zacht als zij’. Maar niet enkel musea en lingeriezaken steunen dit initiatief. Ook ziekenhuizen, verenigingen, zorgverstrekkers, enz. geven vrouwen een extra zetje om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Daarnaast kunnen verenigingen intekenen voor geleide bezoeken, infosessies, het mammoboxspel of een bezoek aan een erkende mammografische eenheid. De personeelsleden van de Stad Gent worden alvast uitgenodigd voor een lunchgesprek over zorg dragen voor borsten.

De tentoonstelling: ‘Laat naar je borsten kijken’ loopt van dinsdag 3 februari tot maandag 2 maart in het oude Justitiepaleis aan de Veldstraat. Dagelijks doorlopend van 10 tot 17 uur. Gesloten op zondag. Gratis toegang - geen reservatie nodig, tenzij voor een begeleid bezoek
De tentoonstelling: ‘Ontwerpers houden van borsten’ loopt van vrijdag 6 februari tot maandag 2 maart in het Design museum, Jan Breydelstraat 5. Elke dag doorlopend van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag. 3.75 euro voor groepen, Gentenaars en 55-plussers

De tentoonstelling: ‘Zo zacht als zij’ loopt tot dinsdag 14 april in het MIAT, Minnemeers 9
Elke dag doorlopend van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag. 3.75 euro voor groepen, Gentenaars en 55-plussers
Woensdag 11 februari Fitting Sessie i.s.m. Triumph
Zaterdag 14 februari Individuele rondleiding
Dinsdag 10 maart Dagarrangement expo + bedrijfsbezoek Van de Velde

Badmode- en lingerieshow voor prothesedragende vrouwen
Lingerie Potiau en LOGO Gent vzw organiseren een lingerieshow voor vrouwen met een prothese op maandag 16 februari van 20 tot 22 uur. In de Centrale, Kraankindersstraat 2, toegang kelderzaal via Ham. Inschrijving: e-mail gita.schoeters@gent.be of tel. 09 235 74 25.
Gratis, met infostanden en de gelegenheid om na te praten met een drankje.

Initiatiefnemer: Gezondheidsdienst Stad Gent en LOGO Gent (Lokaal Gezondheidsoverleg Gent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten