zondag 11 oktober 2009

Filmfestival Gent goed halfweg

Na zes dagen is het Filmfestival Gent halfweg. Met een overweldigende media-aandacht en niets dan positieve reacties was de openingsfilm De helaasheid der dingen een schot in de roos. Maar ook de andere voorstellingen doen het zeer goed. Vanavond concerteert Kevin Costner in Handelsbeurs, het Traffic Quintet brengt op 14 oktober een muzikale ode aan filmdiva’s, de Japanse componist Shigeru Umebayashi geeft op 15 oktober een dubbelconcert in Vooruit, Andy García stelt op 16 oktober zijn film City Island voor en de Franse componist Alexandre Desplat sluit op 17 oktober het festival af na de uitreiking van de World Soundtrack Awards.

De ticketverkoop ligt 10 % hoger dan vorig jaar, met pieken tot 3.000 verkochte tickets per dag. Ook de webverkoop is opmerkelijk gestegen. Verschillende concerten zijn uitverkocht, alleen voor Divine Féminin, het concert van het Traffic Quintet met muziek uit o.a. Birth, The Virgin Suicides, The Hours, Basic Instinct, Vertigo en Psycho zijn tickets beschikbaar via Handelsbeurs. Het concert is een echte aanrader door het originele concept: adaptatie van bestaande filmmuziek door Alexandre Desplat uitgevoerd door een quintet én begeleid door projectie van visuele creaties.

Het grootste aantal gasten komt pas komende week aan. Zo verwacht het festival regisseurs Lee Daniels (Precious), Claude Miller (Marching Band), Raymond De Fellita (City Island), Jalali Babak (Frontier Blues), Damani Baker & Alex Vlack (Still Bill), Scandar Copti (Ajami), Xiaolu Guo (She, A Chinese), Eran Merav (Zion and his Brother), Cyrus Nowrasteh (The Stoning of Soraya M), Peng Tao (Floating in Memory), Esther Rots (Kan door huid heen), Kazuhiro Soda (Mental). Acteur en producent Andy García komt samen met zijn dochter Dominik voorstellen en uiteraard zakken heel wat filmmuziekcomponisten naar Gent of om de World Soundtrack Awards bij te wonen.


Verder is het uitkijken naar drie Belgische films die in première gaan op het festival: Double Take van Johan Grimonprez (14/10), de documentaire Not Waving But Drowning van Elias Grootaers (12/10) en het portret over Tom Barman Tempo of a Restless Soul (voorheen Portrait of a Young Man) van Manu Riche en Renaat Lambeets (14/10). De grote aandacht voor de première van De helaasheid der dingen als openingsfilm van het festival betekende alvast een stevige duw in de rug voor de release van de film. De helaasheid staat momenteel op nummer 1 in de Belgische box office, net zoals destijds het geval was bij de premières van Daens en De Zaak Alzheimer als openingsfilm van het festival.

Meer info: www.filmfestival.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten