zondag 3 mei 2009

Gentse scholen overhandigen 5.000 euro aan Burundese scholen

AESTP Afgelopen vrijdag ontving de Gentse schepen van Onderwijs Rudy Coddens een delegatie uit Burundi. De scholen van de Stad Gent en de Dienst Kinderopvang ondersteunen een project in Burundi om het technisch- en beroepsonderwijs uit te bouwen. De schepen mocht meteen met 5.000 euro over de brug komen. Schepen Coddens: “Met de steun aan dit project onderschrijft het Departement Onderwijs en Opvoeding de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Vorig jaar brachten tal van activiteiten in de Gentse stedelijke basisscholen om het Braziliaanse project Ilê dos Êrês te steunen in totaal 1.724,05 euro op. Ik ben dus blij om vandaag 5.000 euro te kunnen overhandigen”.

Het Departement Onderwijs en Opvoeding ondersteunt een project dat een bijdrage kan leveren aan een bestaand en langdurig project. Transparantie van waarheen de middelen gaan is een belangrijk criterium. Het Project ‘Belgisch Technische Coöperatie' in Burundi (Avenue du 18 septembre-Quartier Rohero 1– BDP 6708 Bujumbura, Burundi) wordt geleid door een ex-directeur van een Gentse school, Patrick Dewulf. Het doel van dit project is om het technisch- en beroepsonderwijs in Burundi uit te bouwen. Dit project bestaat uit drie luiken. Verbetering van de infrastructuur en uitrusting (voorzien in klassen en didactisch materiaal), Pedagogische ontwikkeling (ontwikkelen van didactiek technisch onderwijs) en Sociaal aspect (bouwen van een internaat).

Dit project biedt de Gentse scholen de mogelijkheid om eveneens een bijdrage te leveren. Leerlingen van het Koninklijk Technisch Atheneum organiseerden een studiereis en hielpen bij het bouwen van het internaat in het kader van stages en praktijkopdrachten. De Pedagogische Begeleidingsdienst ontvangt een groep kaderleden uit Burundi en biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van de didactiek. De opbrengst van het boek ‘ Een blik op Techniek’ van Leen De Bie, begeleider van de Pedagogische Begeleidingsdienst, wordt ook aan dit project in Burundi geschonken. Met het sponsoren van projecten in ontwikkelingslanden wil het Departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent een bijdrage leveren aan ontwikkeldoelen en eindtermen om de leerlingen te informeren en te betrekken. Maar ook het draagvlak voor een meer solidaire samenleving vergroten en een bijdrage leveren aan de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten