donderdag 2 april 2009

De 100 uren van de sterrenkunde aan de UGent

De Volkssterrenwacht van de UGent plant een reeks activiteiten in het kader van de 100 uren van de Sterrenkunde, een hoeksteenproject in het Internationale Jaar van de Sterrenkunde. Wereldwijd zijn er tijdens deze periode tal van activiteiten voor het publiek. Eén van de belangrijkste doelstellingen van dit project is zoveel mogelijk mensen door een telescoop laten kijken, net zoals Galilei dat voor het eerst deed 400 jaar geleden.

Op donderdag 2 en vrijdag 3 april zijn er klasbezoeken aan de Volkssterrenwacht en op donderdag 2 april, om 20 uur is er de lezing 'Kosmologie: speculatie of wetenschap?' Waar staan we nu? Is het heelal model dat tegenwoordig furore maakt een speculatieve constructie die morgen door iets helemaal anders kan vervangen worden, of zal elk toekomstig model toch aan een aantal fundamentele eisen moeten voldoen om aanvaardbaar te zijn? In deze voordracht worden een aantal basisgegevens besproken, wordt uitgelegd op welke manier die basisgegevens eisen stellen aan ons model van de kosmos en hoe die in de huidige opvattingen passen. Door Ronny Martens in de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 april is er Star-party op Campus Sterre, UGent (Krijgslaan 281, 9000 Gent) met bezoek aan de nieuwe koepel van het Observatorium van de UGent (gebouw S9).

Ter gelegenheid van de renovatie van het dak, werden ook de koepels onder handen genomen. De oudste koepel werd vervangen door een gloednieuw exemplaar. Deze is geleverd door de firma Baader Planetarium, en heeft een volledig nieuw design. In plaats van de traditionele sleuf, draait de koepel in twee helften open zoals een schelp. De plaatsing is een wereldprimeur: het Gentse exemplaar is de tweede koepel die Baader Planetarium levert, de eerste staat op de Zuidpool. In de koepel staat een 40cm Cassegrain spiegelkijker. Link: Astro-Optik De tweede koepel werd opgefrist en huisvest nu een 50cm Cassegrain spiegelkijker van Ealing-Beck. Deze apparatuur wordt in eerste instantie gebruikt voor de practica in de opleidingen fysica en sterrenkunde aan de Universiteit Gent.

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen zijn er nocturnes op 3 en 4 april, de toegang gratis. Het museum tracht aan de hand van wetenschappelijke instrumenten de geschiedenis van de wetenschappen te illustreren. In de collectie bevinden zich wetenschappelijke instrumenten die gebruikt werden aan de UGent sinds haar oprichting in 1817 tot het einde van de 20e eeuw. Ter gelegenheid van de 100 uur van de sterrenkunde worden verschillende instrumenten getoond die verband houden met waarnemingen. Onder andere worden een aantal kijkers tentoongesteld, waaronder een grote astronomische kijker (Gregory type) gemaakt door Sied Johannes Rienks uit Ferwerderadeel, Friesland en aan de toenmalige “Gentsche Hoogeschool” geschonken door Koning Willem I rond 1820. Een ander prachttoestel is een astronomische kijker volgens Utzschieder en Fraunhofer uit München uit de 19e eeuw. In dezelfde periode loopt in het museum ook de tijdelijke tentoonstelling “Micro, Macro, Mega” waarin de geschiedenis van de microscoop belicht wordt. De microscoop en de telescoop gaan terug naar dezelfde oorsprong in het jaar 1608. Tijdens de nocturnes van.

Er zijn ook demonstraties van de werkgroep ‘Spiegelslijpen en Kijkerbouw’ en waarnemingen van de sterrenhemel met verschillende telescopen. Naast de Maan (Eerste Kwartier op 2 april) kan Saturnus geobserveerd worden. Zaterdag 4 april, van 13.30 tot 16 uur, is er ‘De hemel beter leren kennen’, een workshop speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar in de Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent. Je leert meer over de sterrenbeelden, je krijgt tips voor het waarnemen van de nachtelijke sterrenhemel met een verrekijker, je leert werken met een eenvoudige sterrenkaart en met een planetariumprogramma. Deelnemen kost 5 euro. Op voorhand inschrijven via info@armandpien.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten